Nem hagyja magát az amerikai bika

Vágólapra másolva!
A mostani nagyobb amerikai tőzsdei esés kapcsán is felmerül a kérdés, hogy ez egy nagy visszaesés eleje, vagy csak egy kisebb korrekció. Nagyobb időtávot szemlélve nem feltétlenül kell félnünk, ugyis a már több mint 4 éve tartó amerikai bikapaic során többször lehetett látni a mostaninál lényegesen nagyobb átmeneti csökkenéseket is, de a hosszútávú emelkedő trend sosem tört meg.
Vágólapra másolva!

Talán ez a leginkább utált tőzsdei bikapiac Amerikában, amit valaha látunk, hiszen sokfelől lehet azt hallani, hogy nem kellene ilyen magasságokban állnia az indexeknek. Ráadásul, ha jön egy korrekció, és a börzék a negatív tartományba csúsznak, máris igazoltnak látják a szkeptikusok saját elképzeléseiket. Azonban már több mint négy éve nem tört meg az emelkedő trend az amerikai piacokon, hiába voltak akár nagyobb visszaesések is.

Az elmúlt napokban is hasonlót tapasztalhattunk, hiszen mind a Dow Jones, mind pedig az S&P 500 visszaesett rekordmagasságukból, és az S&P már közel 3 százalékkal jár lejjebb, mint 1709 pontos csúcsa, amit alig két hete állított fel. Megint csak felmerül a kérdés, ezzel elindul egy nagyobb korrekció, vagy most is csak egy kisebb visszaesést látunk?

Az S&P 500 2009 márciusi mélypontja óta tartó menetelésében több mint duplázta értékét. Ez idő alatt, azonban többször is elszenvedett kisebb-nagyobb eséseket, ahonnan viszont sikerült magához térnie. A legnagyobb, közel 20 százalékos korrekció 2011 májusa és októbere között volt, viszont ebből is fel tudott tápászkodni az index, nem törve meg ezzel az emelkedő trendet.

Az S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Az Oppenheimer elemzője, John Stoltzfus szerint a több mint 4 éve tartó bikapiac alatt, a Fed monetáris stimulusának segítségével sikerült életet lehelni a gazdaságba. Az amerikai munkaerőpiacon és a lakáspiacon is látható javulás ment végbe, de például az autóiparnak is sikerült kikecmeregnie a gödörből. A fogyasztói bizalom is lényegesen jobb, mint 4 éve volt, és a háztartások is többet költenek, ami jó hír a cégeknek is. Vagyis sikeresnek mondható az amerikai jegybank tevékenysége, hiszen a fundamentumok mindenképpen javultak a gazdaságban

Az elemző szerint, bár rövidtávon lehet egy kisebb profitrealizálás, mivel a befektetők nem tudják pontosan mire számítsanak a Fed-től, hogy az mikor és milyen mértékben mérsékelheti a jegybanki pénznyomtatást. Mindenesetre az Oppenheimer elemzője év végére vonatkozóan 1730-as S&P 500 értéket vár, ami a jelenlegi szintnél nagyjából 4 százalékkal magasabb, tehát nem számítanak arra, hogy a kötvényvásárlási program visszafogása lényegesen megviselné a tőzsdéket.