Nem fogytak eléggé a Nestlé-csokik

Vágólapra másolva!
Csalódást okozott első féléves gyorsjelentésével a csokijairól, kávéiról és egyéb élelmiszeripari termékeiről ismert Nestlé. A vállalat árbevétele és profitja nem a vártnak megfelelő mértékben növekedett, ráadásul a cég csökkenteni kényszerült az idei bevételi előrejelzésein is a termékeik iránti kissé alacsonyabb kereslet miatt. A bejelentéseket a befektetők sem fogadták pozitívan, a Nestlé részvényeinek árfolyama 2 százalék fölötti mínuszban mozog. 
Vágólapra másolva!

Elszomorította befektetőit a világ legnagyobb élelmiszeripari cége, a Nestlé az első féléves gyorsjelentésével. A vállalat organikus éves árbevételnövekedése (tehát a felvásárlások, összeolvadások nélküli növekedés) csupán 4,1 százalékot tett ki az első félévben egy év alatt, holott a szakértők 4,5 százalékos bővülésre számítottak. Az árbevétel 5,3 százalékos növekedés után 45,2 milliárd svájci frankot tett ki.

Eredmény soron egy kissé szintén elvétette a várakozásokat a Nestlé, az 5,1 milliárd svájci frankos profit kissé elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Forrás: Origo

A Nestlé ráadásul csökkentett az idei várakozásain is. A vállalat szerint 5 százaléknál nem lehet magasabb az idei organikus bevételnövekedés, holott korábban még 5-6 százalékos növekedésre számítottak.

A leggyengébben Európában teljesített a vállalat, ahol az árbevétel csupán 1,6 százalékot tudott emelkedni, ami így 7,5 milliárd svájci frankot tett ki. Amerikában 2,6 százalékos, Ázsiában és Afrikában pedig 2,4 százalékos volt az árbevétel éves növekedése. Nyugat-Európában elsősorban a Nescafé Dolce Gusto voltak a húzótermékek, míg a jégkrémek, fagyasztott élelmiszerek iránt gyenge volt a kereslet.

Ázsiában és Afrikában leginkább a Kit Kat csokinak és a Dolce Gusto-nak köszönhető a bevételek növekedése, míg a Nestlé ásványvizei iránt mindegyik régióban növekvő kereslet mutatkozott.

Forrás: Origo

Forrás: Origo

Wan Ling Martello pénzügyi igazgató szerint a kisebb csalódást keltő eredményekben a fagyasztott élelmiszerek, egyéb palackozott italok és a diétás termékeik iránti vártnál alacsonyabb kereslet játszott szerepet. Fellendülés pedig az év hátralévő részében sem várható, ezért csökkentettek a növekedési várakozásokon.

A vállalat ugyanakkor reméli, hogy az árcsökkentések és a különböző fejlesztések, beruházások eredményre vezetnek majd, és jobban felpörög a cég forgalma az év hátralévő részében. A Nestlé kávéüzemeket tervez nyitni Kínában, Vietnámban, Németországban és Spanyolországban, ezen túl tejüzemet Kínában, és egy vízüzemet Nagy-Britanniában.

Paul Bulcke vezérigazgató úgy kommentálta a számokat, hogy a nehéz gazdasági környezetben kiegyensúlyozottan teljesített a társaság. Bulcke szerint a második félévben tovább tudják növelni nyereségüket, és az árréseket is.

A bejelentésekre esni kezdett a részvények árfolyama, mely 2,5 százalékkal került lejjebb.

Nestlé árfolyama (Zürich)

Forrás: Origo