Vágólapra másolva!
Nem fest jól a Telekom Austria második negyedéves eredménye, ugyanis a nagy verseny és a gyenge gazdasági környezet miatt elvétette a várakozásokat a cég a kiemelten figyelt EBITDA eredménysoron. Ráadásul a cég vezetése megerősítette korábbi prognózisát is, amiben 2013-ra vonatkozóan 5 százalékos bevételcsökkenést jósol, ezzel pedig már az ötödik egymást követő évben apadhat az árbevétel.
Vágólapra másolva!

Kedvezőtlen számok a Telekom Austria-tól

Nem kápráztatta el a befektetőket második negyedéves jelentésével a Telekom Austria, ugyanis az adó- és kamatfizetés, valamint értékcsökkentési leírásoktól tisztított eredmény (EBITDA) elmaradt a várttól, míg az árbevétel lényegében megegyezett a prognózisokkal. Azonban az egy évvel korábbi számoktól az utóbbi is alacsonyabb lett , így az egész évre vonatkozóan folytatódhat az ötödik esztendeje tartó bevételszűkülés.

Forrás: investor.hu

Ebben elsősorban a szektorban uralkodó öldöklő verseny, a gyenge makrokörnyezet és a nehéz szabályozási környezet volt a ludas. Ausztriában a Deutsche Telekom, a Hutchison Whampoa és a Libety Global mind mobil, mind pedig vezetékes vonalon nagy kihívások elé állítja a Telekom Austria-t, ráadásul az ügyfelek továbbra is az olcsóbb előfizetési díjcsomagokat keresik, míg a kelet-európai egységeinél a mobilok iránti csökkenő kereslet nehezíti meg a cég életét.

Ezek miatt a társaság már korábban költségcsökkentéseket jelentett be, illetve csökkentette osztalék kifizetését is. A kilátások azonban továbbra sem kedvezőek, a menedzsment ugyanis megerősítette korábbi prognózisát, miszerint az árbevétel az idei évben várhatóan 5 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál, míg az osztalék nagysága 5 cent lehet részvényenként.

Forrás: investor.hu

Ráadásul szeptemberben Ausztriában is frekvenciapályázatot hirdetnek, ami akár újra négyszereplőssé teheti nyugati szomszédunknál a mobilpiacot, azok után, hogy tavaly a Hutchinson felvásárolta az Orange Austria-t ezáltal csökkentve a riválisok számát.

Növelheti részesedését a milliárdos?

A Berenberg elemzője július végi kommentárjában, úgy nyilatkozott, hogy az osztrák mobilszektor továbbra is nagy kihívásokkal fog szembenézni, így a bankház eladási ajánlást rendel a részvényekhez. Ugyanakkor pénteken érkezett a hír, hogy az América Móvil, a világ egyik leggazdagabb emberének, Cartlos Slimnek a vállalata megvásárolná a holland KPN telekomcéget, erre pedig a Telekom Austria árfolyama is 8 százalékkal ugrott.

Méghozzá azért, mert a mexikói milliárdos cége még tavaly vásárolt jelentősebb, több mint 20 százalékos pakkot a Telekom Austriában, és ahol az América Móvil egyszer megvetette a lábát, többségi tulajdonra törekszik. A befektetők pedig reménykedni kezdtek, hogy Carlos Slim az osztrák mobilcégben is tovább növelné a részesedését. Persze a jelenlegi fő tulajdonos osztrák állam nem biztos, hogy ugyanannyira örülne a mexikói befolyásnak, mint a többi részvényes.

Ma a Telekom Austria árfolyama 1 százalék körüli csökkenésben van a pénteki hatalmas ralija után. A gyengébb számok annyira nem keserítik el a befektetőket, vélhetően azért mert a pénteki történések miatt kivárhatnak a részvényesek, hátha hasonló lépésre készül Slim a Telekom Austria-ban is, mint a KPN-ben.

A Telekom Austria árfolyama (Bécs)

Forrás: investor.hu