Nem javul a helyzet a munkaerőpiacon

Vágólapra másolva!
Júniushoz hasonlóan rekord szintű, 12,1 százalékos volt a munkanélküliség az eurózónában júliusban - közölte az Eurostat. Az eurózóna egyre jobb gazdasági teljesítménye egyelőre nem tudja kifejteni kedvező hatását a munkaerőpiacra, és a szakértők szerint még éveket kell várni arra, hogy számottevően csökkenjen a munkanélküliség a régióban.
Vágólapra másolva!

Továbbra is soha nem látott méretű a munkanélküliség az eurózónában a Eurostat közzétett statisztikái szerint. A munkanélküliségi ráta történelmi csúcsot jelentő 12,1 százalékon mozgott júliusban, ami megegyezett a júniusi és a szakértők által várt értékkel is. Ez azt jelenti, hogy az eurózónában 19,23 millió embernek nem volt munkája júliusban.

Pozitívum viszont, hogy úgy tűnik, stabilizálódni tud a munkanélküliség ezen a szinten, és nem növekszik tovább. Március óta ugyanis 12,1 százalékon stagnál a ráta.

Az egyes tagországok között rendkívül nagy eltérések mutatkoztak, mivel amíg Ausztriában és Németországban 4,8, illetve 5,3 százalékos volt a munkanélküliség júliusban, addig a két legreménytelenbb helyzetben lévő tagállamban, Görögországban és Spanyolországban nagyjából minden negyedik embernek nincs munkája.

A legnagyobb mértékben Cipruson nőtt meg a munkanélküliek aránya, ahol egy évvel korábban mág 12,2 százalékos volt a ráta, míg most 17,3 százalékos értéket mértek. De Szlovéniában és Hollandiában is romlott a helyzet, utóbbiban az egy évvel korábbi 5,3 százalékról 7 százalékra ugrott fel a munkanélküliségi ráta (a Holland gazdasági problémákkal ebben a cikkünkben foglalkoztunk).

Forrás: Origo

A fiatalok körében továbbra is elkeserítő a kép, közöttük 24 százalékos volt a munkanélküliség júliusban az eurózónában, ami némileg magasabb az egy évvel korábbi 23,3 százalékos értéknél. A kilátástalan helyzet miatt nagyon sokan feladhatták a munkakeresést, és kikerültek a gazdaságilag aktívak közül, nagy részben ennek tudható be a növekedés.

Egyelőre az európai gazdaságok folyamatos javulása még nem tudja kifejteni kedvező hatását a munkaerőpiacra. A második negyedévben Európa gőzmozdonyának számító Németország a vártnál gyorsabban növekedett, melynek köszönhetően az eurózóna is kikerült a gödörből, és maga mögött hagyta történetének leghosszabb recesszióját. Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank jegybankára már egyenesen odáig merészkedett, hogy kijelentette, a kedvező makroadatok miatt nincs szükség kamatcsökkentésre az eurózónában.

Európa javuló teljesítménye ellenére a szakértők továbbra sem számítanak a munkanélküliség drasztikus csökkenésére, és a Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint szinte kizárt, hogy 2015 előtt 12 százalék alá csökkenjen a munkanélküliségi ráta.

Forrás: Origo