Nálunk rosszul megy a Raiffeisennek

Vágólapra másolva!
A magyar leánybank tetemes vesztesége is közrejátszott abban, hogy szerény nyereséget ért el a Raiffeisen Bank International idén.
Vágólapra másolva!

A tavalyinál több mint 60 százalékkal kevesebb nyereséget jelentett a Raiffeisen Bank International az idei első félévről. A csoportszintű adózott nyereség 277 millió euró (mai árfolyamon körülbelül 83 milliárd forint) volt 2013 első félévében.

A profit csökkenését a bank elsősorban azzal magyarázza, hogy egy éve egyszeri tranzakciókat hajtott végre, amiből szép kis bevételre tett szert. A tavalyi első fél évben értékpapírokat adott el és hibrid tőkeelemeket vásárolt vissza, ezek 272 millió eurónyi hasznot hajtottak számára. Az adózás utáni eredmény csökkenésében a nagyobb adóterhek is közrejátszottak.

A Raiffeisennek Magyarországon rosszul ment: itteni leánybankja 83 millió euró (durván 25 milliárd forintos) adózás utáni veszteséget jelentett, annyit, mint egy évvel korábban. Az itteni leánybankot a bankadó, a tranzakciós illeték, illetve az árfolyamgát miatti pluszterhek is sújtották. Nem is csoda, hogy az itteni bank vezetője és az anyavállalat vezére is az elmúlt hetekben nemtetszését fejezte ki a magyar kormány intézkedései miatt.

Veszteséges lett a Raiffeisen Szlovéniában is, ahol 11 millió euróval csúszott mínuszba az adózás utáni mérleg. Csehországban és Szlovákiában viszont profitot termelt a bank, de csökkent az RBI nyeresége.

A brit Financial Times a hónap elején arról számolt be, hogy az RBI terjeszkedési erőfeszítéseit hat piacra: Oroszországra, Lengyelországra, a Cseh Köztársaságra, Szlovákiára, Romániára és Ausztriára összpontosítja. Lassítani készül növekedését Délkelet-Európában, "zsugorítani" Szlovéniában, és Sevelda megfogalmazása szerint "nincs nagy kedvük a növekedéshez" Magyarországon sem.