Vágólapra másolva!
Alaposan helyben hagyták tegnap az amerikai tőzsdéket, nap végére másfél százalékot is meghaladó mínuszok halmozódtak fel, azok után hogy vegyes makroadatok láttak napvilágot. Ugyanis a feldolgozóipari adatok rosszabbak lettek a vártnál, míg a munkaerőpiacról szebb számok érkeztek, utóbbi azonban annak a valószínűségét növelheti, hogy hamarabb elkezdődik a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklése. Ma a lakáspiacról jönnek meghatározó adatok, a júliusi megkezdett lakásépítések és a kiadott építési engedélyek személyében. A határidős indexek szerint Európában is folytatódhat a csökkenés a tegnapi tengerentúli nagyobb mínuszok után.Ázsiában is lefelé veszik az irányt a vezető indexek a rossz hangulatban, viszont a kínai tőzsde igen nagy hullámvasútra ült fel ma, ugyanis kezdeti mínuszaiból a kereskedés közepére már 3 százalék feletti pluszba is ralizott, onnan viszont azóta már vissza is csúszott. Pontosan még nem tudni mi lehetett a háttérben, a Bloombergnek nyilatkozó egyik bróker azt sem zárja ki, hogy csak egy kereskedési hiba történt.
Vágólapra másolva!

Megütötték az amerikai tőzsdéket

Leszerepeltek tegnap a New York-i tőzsdék, a vezető indexek másfél százalékos, vagy azt meghaladó mínuszban zártak. Vélhetően sok befektető a következő Fed üléstől tartanak, ahol egyre nagyobb az esély a kötvényvásárlások csökkentésére. A Dow Jones index már második napja esett több mint 100 ponttal, míg a tíz éves amerikai államkötvény hozamok 2,8 százalék felett is jártak.

Forrás: Origo

Tegnap a vártnál rosszabb feldolgozóipari adatok sem segítették a tőzsdéket, a jobban alakuló munkaerőpiaci adatok pedig annak a valószínűségét növelheti, hogy hamarabb elkezdődik a pénznyomda mérséklése.

A Dow Jones értéke (pontban)

Forrás: Origo

Az összes szektorra eladói nyomás nehezedett, az S&P 500 szektorai közül mind fél százalék feletti mínuszban zárt, de az alulteljesítők másfél százalék felett estek.

Forrás: Origo

Az arany viszont nagyon megemberelte magát, áttörte az 1350 dolláros szintet és 2,2 százalékos pluszban zárt 1364 dollár körül. Az ezüst pedig 5 százalékos ralit mutatott be. Az arany mellett az aranybányákat is megvették, 4-5 százalékos pluszok sem voltak ritkák.

Az elemzői várakozásokhoz képest erősebb negyedévet zárt a Dell, de még így is nagyon erős visszaesés volt profit soron a számítógépgyártónál éves szinten. A cég nem tett közzé kilátásokat, hiszen elméletileg akár nemsokára ki is vezethetik a tőzsdéről, ha a tulajdonosok megszavazzák Michael Dell és a Silver Lake felvásárlási ajánlatát.

Európában is csökkenéssel indíthatják a kereskedést a tőzsdék a tegnapi nagy amerikai eladások után. Ma a júliusi eurózóna inflációs adatok érkeznek, de valószínűbb, hogy megint a délutáni amerikai makroadatok adhatnak irányt a piacoknak. Ugyanis fél háromkor jön a megkezdett lakásépítések júliusi száma, valamint az újonnan kiadott építési engedélyek alakulása, de fontos lehet még a később érkező Michigani fogyasztói hangulatindex is.

Mi történt a sanghaji tőzsdén?

A kínai tőzsde nagyot ugrott kezdeti mínuszaiból, a kereskedés közepén még 3,2 százalékos pluszban is volt a Shanghai Composite, onnan viszont vissza is korrigált az index. Pontosan nem tudni mi állhatott a nagy felpattanás hátterében, a MarketWatch-nak nyilatkozó elemző szerint akár az is lehet, hogy olyan pletykák láttak napvilágot, hogy a kormány csökkentheti a kínai bankok tartalékkövetelményeit. De a Bloombergnek nyilatkozó bróker szerint lehet, hogy csak egy kereskedési hiba okozta a hirtelen megugrást.

A Shanghai Composite értéke (pontban)

Forrás: Origo

Már csak azért is furcsa a megindult rali, mert semmilyen fontos nem érkezett, aminek ilyen hatást kellett volna kiváltania, ráadásul a többi ázsiai tőzsde sem reagált hasonlóan. A kínai parkett pedig már vissza is vett lendületéből, ami talán a hiba valószínűségét jelzi. A PetroChina és az Industrial & Commercial Bank of China is 10 százalék feletti szárnyalásba kezdett nap közben, azóta viszont szinte a teljes előnyét elvesztette mindkét papír.

Forrás: Origo

A kínai erősödés átmenetileg ösztönzőleg hatott a többi ázsiai börzére is, de ott már visszacsúsztak a tőzsdemutatók a negatív tartományba, miután tegnap az USA-ban alaposan helybenhagyták a parketteket, méretes csökkenéseket elszenvedve.