Menekülnek az amerikai kötvényekből

Vágólapra másolva!
Augusztusban is folytatódott a kötvénypiaci menekülés, az elmúlt egy hónapban minden idők harmadik legnagyobb tőkekivonása zajlott le az amerikai kötvény alapokból és kötvény ETF-ekből. Ennek oka, hogy sok befektető tart a Fed pénzcsapjának közelgő elzárásától, és félnek, hogy véget ért az elmúlt évek kötvénypiaci ralija, emiatt szabadulni kezdtek ezektől a biztonságosabbnak tekintett eszközöktől.
Vágólapra másolva!

30,3 milliárd dollárt vontak ki a befektetők a befektetésre ajánlott amerikai kötvény alapokból és kötvény ETF-ekből az utóbbi egy hónapban, ami újabb bizonyíték arra, hogy egyre több piaci szereplő szabadul a kötvényektől. Korábban számos alkalommal beszámoltunk róla, hogy a befektetők menekülni kezdtek a kötvényekből, júniusban például rekord nagyságú amerikai állampapírt borítottak piacra a külföldi befektetők.

Az augusztus 19-ével záruló elmúlt egy hónapban látott tőkekivonás minden idők harmadik legnagyobb kötvénypiaci menekülésének számít, és különösen fájdalmas, mivel a júniusban látott, mindenkori rekordnak számító 69,1 milliárd dolláros tőkekivonás után következett be - írja a Bloomberg.

Az óriási tőkekivonások mellett nem szabad elfeledkezni arról, hogy 2009-től 2012-ig összesen 1200 milliárd dollár áramlott ezekbe az eszközökbe. Ezek alapján pedig még bőven lehet tere a további pénzkimenekítésnek.

A menekülés oka a kötvénypiaci hozamemelkedés ( és a további emelkedésre vonatkozó várakozás), ami a kötvények árfolyamának csökkenésével jár együtt. Az amerikai tízéves kötvényhozam már kétéves csúcsán mozog, de a többi lejárat esetén is egyre feljebb kúsznak a hozamok. Emiatt a kötvényalapok és ETF-ek nagyobb veszteségeket szenvedtek el az elmúlt hónapokban, ami miatt egyre többen kezdtek elfordulni ezektől az eszközöktől. Ez egy egymást erősítő folyamat, mivel minél több kötvényt borítanak piacra, annál lejjebb kerül azok árfolyama, és annál magasabbra ugranak a hozamok is.

Forrás: Origo

A kötvénypiaci veszteségeket jól példázza, hogy a legnagyobb, befektetésre ajánlott minősítéssel rendelkező amerikai vállalati kötvényeket tömörítő ETF árfolyama óriásit zuhant az elmúlt hónapokban. A Bank of America dollárban denominált vállalati és államkötvény indexe pedig 3,4 százalékot esett eddig ebben az évben, ami az utóbbi 30 év legnagyobb mínuszának felel meg. A Bloomberg vállalati dollárkötvényindexe szintén nagyobbat zuhant, és a májusi csúcstól már 7 százalékkal távolodott el.

Forrás: Origo

A hozamemelkedés elsődleges oka, hogy a Fed hamarosan elzárhatja a pénzcsapokat, tehát csökkenthet a havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának méretén. Ezzel pedig a kötvényárfolyamok utóbbi néhány évben látott menetelését támogató tényező eshet ki fokozatosan a "buliból". A Fed egyelőre nem adott pontos időpontot, hogy mikor fogja visszafogni a QE3 programot, de a legtöbb jegybankár egyetért abban, hogy a csökkentés már az idén megkezdődhet.

Ezen túl az amerikai jegybankelnök-váltással kapcsolatos várakozások is szerepet játszanak a hozamemelkedésben. A Nomura elemzői szerint az elmúlt napok hozamemelkedését az is okozta, hogy a piaci szereplők egyre nagyobb valószínűséget adnak annak a Larry Summers-nek a kinevezésére, aki sokkal inkább híve a szigorúbb monetáris politikának, mint a leginkább esélyesnek tartott Janet Yellen. Személye az állampapírpiaci hozamokat alacsonyan tartó eszközvásárlási program gyorsabb visszafogását jelenthetné, ezért igencsak hevesen reagált a piac a vele kapcsolatos hírekre.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindex összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.