Nem kell semmi, ami amerikai

Vágólapra másolva!
Rekord nagyságú amerikai állampapírt borítottak a piacra a külföldi befektetők júniusban a legfrissebb adatok szerint. Már zsinórban a második hónapja építik le hosszabb távú befektetéseiket a külföldiek az USA-ban. Nagyon úgy fest, a piaci szereplők között sokan vannak, akik félnek a Fed stimulusainak csökkentésétől.
Vágólapra másolva!

Sorozatban már a második hónapja szabadulnak meg az amerikai befektetéseiktől a külföldiek. Június során közel 67 milliárd dollár hagyta el az országot a májusi 27 milliárd dolláros csökkenést követően. A befektetők ráadásul az amerikai állampapíroktól is szabadultak, több mint 40 milliárd dollárnyit adtak el az előző havi 29 milliárd dollárt követően.

A Bloomberg adatai szerint soha nem volt még ekkora a magán és állami külföldi befektetők körében az amerikai állampapír eladások nagysága, melyek 40,8 milliárd dollárt tettek ki.

forrás: Investor.hu

Kína továbbra is a legnagyobb amerikai hitelezőnek számít az 1,276 ezer milliárd dolláros állományával, amely egyébként 21,5 milliárd dollárral csökkent, 2011 decembere óta a leggyorsabb ütemben. A Wall Street Journal számításai szerint Kína a hosszabb kötvényeket vette júniusban, viszont az egy évnél rövidebb állampapírokat nagy ütemben dobta a piacra.

A második legnagyobb amerikai állampapír tulajdonos, Japán, 20,3 milliárd dollárral csökkentette állományát 1,083 ezer milliárd dollárra.

A külföldi szereplők menekülése a különböző termékekből (állampapírok, kötvények, vállalati kötvények, részvények) jól tükrözi a félelmet a Fed monetáris politikájával kapcsolatban. Egyre jobban félnek a befektetők attól, hogy a Fed csökkenteni kezdi a kötvényvásárlásokat, melyre jelenleg havonta 85 milliárd dollárt költ. Ez lesz egyébként a nagy kérdés a szeptemberi kamatdöntő ülésen is, amitől korábban azt várták, hogy 20 milliárd dollárral csökkent a Fed a vásárlásokon, de az utóbbi hetekben mérséklődtek a várakozások és már csak 10 milliárd dollár körüli vágást vizionálnak.