Az állam több ezer lakást átvett

Vágólapra másolva!
Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megemelkedett a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek felkínált ingatlanok száma. Az indulástól számítva július végéig 7300 ingatlan-felajánlást fogadott be a NET Zrt., ez körülbelül 33 ezer ember lakhatását érinti.
Vágólapra másolva!

A június végéig feldolgozott adatok alapján a megvételre felajánlott ingatlanok átlagos forgalmi értéke a hitelszerződés megkötésekor 7,1 millió forint volt, a NET pedig átlagosan 3,3 millió forintért jutott hozzájuk. Az ingatlanok többsége a keleti országrészben, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, de jelentős számú ingatlan-felajánlás érkezett Pest megyéből is. A dunántúli megyékben viszonylag kisszámú ingatlant kínáltak fel ez idáig, azonban a korábbiakhoz képest itt is bővülés tapasztalható, főleg Baranyában és Somogyban. A felajánlott ingatlanok 6 százaléka Budapesten, 16 százaléka megyei jogú városban, 39 százaléka vidéki városban, 39 százaléka pedig egyéb településen (község) található.

A NET programon belül a tavaly januári indulástól kezdődően 13,8 millárd forint adósság megfizetése alól mentesültek az adósok, az állam 6,4 milliárd forint költségvetési forrással szállt be. Minden 1 forint költségvetési pénzzel így 2,15 forint hitelintézeti követelést váltott ki a társaság.

A feltételeken az indulás óta módosítottak: májusban a felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedett. Kitolódott a 180 napos fizetési késedelemre vonatkozó dátum, a visszavásárlási jogosultság pedig a korábbi 2 éves időtartamról 5 évre nőtt. A jogosultak köre is bővült: bekerültek a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülők.

Ezek a változások többeket sarkalltak a programba való belépésre: júniusban 1200, júliusban további közel 2200 ingatlant kínáltak fel az eszközkezelőnek.

A NET feladata, hogy a nehéz helyzetbe került adósok ingatlanát állami forrásból, az állam javára megvásárolja, és azt a korábbi tulajdonos és családja számára határozatlan időre bérbe adja.