Megtört az "átok" a Raiffeisennél?

Vágólapra másolva!
Az év eleje óta tartó csökkenő trendből tört ki a Raiffeisen árfolyama a héten úgy, hogy a 18 százalékos távolságban levő 28 eurós magasságokig komolyabb ellenállási szint nem mutatkozik. Bár a technikai kép kedvezőnek ígérkezik, a befektetőket már egy ideje foglalkoztató tőkeemelés veszélye miatt jelentős kockázatok lengik körül a részvényt.
Vágólapra másolva!

A Raiffeisen az elmúlt években az egyik leggyengébb régiós bankrészvény volt. Miközben az Erste a mezőny élére ugrott, a Raiffeisen egyelőre nem igazán tudott kilépni a sereghajtó szerepéből. Ráadásul több régiós bank árfolyama is igencsak nekilendült az elmúlt napokban (az OTP kivételével), amiből a Raiffeisen szintén mintha kicsit lemaradt volna.

Csökkenő trendet tör a Raiffeisen

Az árfolyam viszont a héten kitört a papírokat év eleje óta beárnyékoló csökkenő trendből, ami megteremti a lehetőségét, hogy szorosabban is felzárkózzon a részvény a régiós hegymenethez. Bár a kitörést még meg kell erősítenie a részvénynek, technikai szemmel így is igen kedvező kép tárul elénk.

A papír napokon keresztül szemezett az 50 napos mozgóátlaggal, majd könnyen törte azt át felfelé, és ezután a trendcsatorna felső szárán is átlépett. Nem sokkal 24 euró felett ugyan megállóba ütközhet, de mivel ezek a szintek nem tűnnek erős ellenállásnak, a lendület könnyen átviheti azokon is az árfolyamot.

Komolyabb ellenállások a 28-29 eurós magasságban húzódnak, addig viszont közel 20 százalékot emelkedhet még az árfolyam.

A Raiffeisen napi árfolyama (EUR)

Nagyok a kockázatok!

Bár a technikai kép igen meggyőző, a Raiffeisen körül számos olyan potenciális veszélyforrást azonosíthatunk, ami miatt fokozott óvatosság lehet indokolt a részvény piacán. Rögtön a lista elején találjuk a tőkeemelés szükségességét. Elemzői becslések szerint a banknak 1,5-2 milliárd euró értékben kellene kibocsátani új részvényeket, hogy abból visszafizethesse a válság során az államtól és magánbefektetőktől kapott részvételi tőkét. A bank kapitalizációja 4,6 milliárd eurós, vagyis ilyen mértékű tőkeemelés igencsak megviselné a részvény piacát és jelentős hígító hatással járna.

Talán emiatt is látna szívesen a vállalat vezetője egy stratégiai befektetőt a bankban, hiszen így a papír piacára helyeződő nyomás mérsékeltebb lehetne. Egy közel-keleti állami alappal már többször hírbe hozták a bankot, aminek azonban a tőzsdén jegyzett Raiffeisen International nagytulajdonosa, a Raiffeisen Zentralbank nem igazán örült. Felmerült már az is, hogy mivel a tőkebevonás nem sürgető, azt akár több részletben is végrehajthatná a bank.

Mivel azonban az árfolyam jóval a könyv szerinti érték alatt forog, a bank vélhetően nem a közeljövőben fog új részvényeket kibocsátani. Ezt már a frissen kinevezett vezérigazgató is jelezte a befektetők felé, vagyis az Erste hasonló lépéséből (melyből egyébként hamar magához tért az árfolyam) eredeztethető félelmek alább is hagyhatnak a részvény piacán.

A május végén kinevezetett új vezérigazgató eközben masszív költségcsökkentéseket ígér az eddigi stratégia változatlansága mellett. A Raiffeisen a régió legkevésbé hatékony bankja a költség/bevétel mutatók alapján, vagyis a nadrágszíj meghúzása kifejezetten jó hír a részvényesek számára annak ellenére is, hogy az elemzői várakozásokban ez egyelőre nem tükröződik.

A bank eredménykilátásai folyamatosan romlottak az utóbbi hónapokban, a kedvezőtlen trendet azonban a költségcsökkentési várakozások beépülése akár meg is állíthatná. Fonto azonban kiemelni, hogy a következő években esedékes tőkeemelés(ek) miatti részvényszám emelkedés ezt a hatást EPS soron erodálhatja is.

Továbbá fontos kockázati tényező a Raiffeisennél a készülőben levő magyar devizahiteles mentőcsomag is. A bank leginkább veszteséges leánybankja már eddig is a magyar volt, az újabb terhek csak tovább rontanák a csoport egészének eredményességét.

Láthatjuk tehát, hogy bár a technikai kép fordulatra utal a Raiffeisen megítélésében, a fundamentális tényezők számos kérdőjelet hagynak még a bankrészvények körül. A vállalatot követő elemzők mindenesetre átlagosan 29 euróra értékelik a Raiffeisen részvényeit, vagyis ezekhez képest még érdemi felértékelődési potenciál mutatkozik.