Megtáncoltatták a magyar piacot az eseménydús hét végén

Vágólapra másolva!
Ide-oda változott ma a helyzet a magyar tőzsdén, a fókuszban főleg a héten jelentő gyógyszergyártók voltak. Az Egis még reggel 2 százalékos mínuszban járt, nap végére viszont sikerült elérni a pozitív tartományt, a Richterrel együtt. A nap elején pluszban lévő OTP viszont egyre nagyobb mínuszokba csúszott, alulteljesítve ezzel a nagyobb papírokat. Európában és az USA-ban már nem volt ennyire kedvező a helyzet, mivel az amerikai munkaerőpiaci adatot csalódásként értékelték a befektetők.
Vágólapra másolva!

Megmenekült ma az Egis

Az Egis menedzsmentjének várakozásaihoz képest a gyógyszercég lassabban halad akvizíciós tervei megvalósításával. Valószínűleg a szeptember végén záruló üzleti év végéig nem is kerül sor felvásárlásra, ugyanakkor december végéig reális esély mutatkozik a tranzakcióra - mondta el a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón Poroszlai Csaba gazdasági igazgató. A menedzsment az árbevétel terén rontott korábbi előrejelzésén, az eddig várt 4-6 százalékos bővüléssel szemben már csak 2-3 százalékos növekedésre számítanak a szeptember végén záródó üzleti évben, jövőre pedig 2-5 százalékra.

Reggel még az Egis számított az egyik leggyengébb BUX komponensnek 2 százalékos mínuszával, nap végére viszont sikerült 0,4 százalékos pluszban zárnia, amivel sikeresen fordult vissza északi irányba a 20 000 forintos lélektani szint közeléből.

Délutánra a Richter is talpra állt, miután egy nagyobb, 2,3 milliárd forintos átkötés volt a gyógyszerpapírban. Nap végére 1,4 százalékos pluszban zárt a gyógyszergyártó.

A lemaradók között foglalt viszont helyet az 1,5 százalékkal visszaeső OTP, tovbbá bankpapírunk forgalma rendkívül alacsony, alig több mint 2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom viszont a nap sztárja a lett 6 forintos emelkedésével, de a Mol sem panaszkodhat, hiszen 1 százalékot ment felfelé az árfolyama.

Forrás: Origo

Ezzel együtt a régiós piacok között lemaradó volt ma a BUX a 0,3 százalékos plusszal, hiszen a cseh és lengyel tőzsdék még ennél is jobban teljesítettek, utóbbi 2 százalék feletti pluszokat ért el.

Forrás: Origo

Erősödésbe kezdett délután a forint az euróval szemben, a 300-as szintektől jelentősen eltávoldva már 298 közelében alakulnak a jegyzések.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Vegyes hétzárás Európában

Délutánra elromlott a hangulat a nyugat-európai piacokon, a DAX és a CAC40 viszont valamelyest felülteljesítő volt ma, hiszen csak 0,1 százalékos visszaeséseket mutattak, a spanyol és olasz tőzsdék viszont már jobban visszaestek, bár túlzott irányú elmozdulás egyik tőzsdén sem mutatkozott.

Forrás: Origo

9,3 százalékos pluszban zárt a Man pénzügyi szolgáltató árfolyama, miután a világ a cég első féléves adózás előtti eredménye 134 millió dollárt tett ki, ami 9,8 százalékkal több nyereséget jelent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A British Airways anyavállalatának számító IAG részvénye is jól teljesített, 6,8 százalékkal erősödött, mivel a tisztított üzemi nyereség 245 millió euró lett, pedig tavaly még 4 milliós veszteséget ért el a cég az eredménysoron. A negyedéves számok tekintetében az 136 milliós tisztított nettó nyereség is jelentősen haladta meg az elemzői várakozásokban lévő 45,1 millió eurót.

5,1 százalékot veszített árfolyamából a német Deutsche Lufthansa, mivel Európa második legnagyobb légitársasága csupán 72 millió eurós nyereséget ért el, holott az elemzői konszenzusban 139 millió euró szerepelt.

Összeségében kedvezőtlen makroadat jött az USA-ból

162 ezer fővel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma júliusban, derült ki a fél 3-kor megjelent makroadatból. Az elemzők 185 ezer fős bővülésre számítottak, ami így valamelyest csalódásnak számít, ráadásul az előző havi adatot is 7 ezerrel lefelé módosították, 195 ezerről 188 ezerre.

A munkanélküliségi ráta viszont a várakozásoknál is jobban csökkent, a korábbi 7,6 százalékról 7,4 százalékra esett vissza, míg az elemzők csak 7,5 százalékot vártak. Mivel a befektetők inkább az első adatra fókuszálnak, ezért összességében kedvezőtlen adatokról beszélhetünk.

A gyenge makroadat hatására az amerikai piacokat is adni kezdték a befektetők, 0,1-0,3 százalékos mínuszban járnak a főbb indexek.

Forrás: Origo

A szektorok közül viszont a nyersanyagkapcsolt cégek, valamint a ciklikus fogyasztási javakat gyártó vállalatok papírjai jól szerepelnek, de az energiaipari társaságok már nem ilyen szerencsések.

Forrás: Origo

Remekül teljesített júliusban az amerikai autópiac, az eladások száma közel 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest, ráadásul az elmúlt 12 hónapban már 15 millió autót adtak el az országban. A mostani 15 milliós szint viszont örömtelinek számít, utoljára a 2008 júliusában végződő 12 hónapban tudott ennyi újautó gazdára találni, válság előtti szintre ért ezzel vissza az amerikai autópiac.