Megszabadult béklyóitól a francia óriásbank

Vágólapra másolva!
Sikerült felülteljesítenie a várakozásokat Franciaország harmadik legnagyobb bankjának, a Credit Agricole-nak a második negyedéves eredményeivel. A pénzintézet tovább tudta növelni nyereségét, ami azután kezdett emelkedő pályára állni, hogy a vállalat tavaly év végén megszabadult a komoly veszteségeket termelő görög leányától. Azóta a cég eredményei folyamatosan javulnak, ráadásul a részvények technikai képe alapján is vonzó befektetési célpontnak tűnik a társaság.
Vágólapra másolva!

Kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével a Franciaország harmadik legnagyobb bankja, a Credit Agricole. A pénzintézet 696 millió eurós profitot hozott össze a második negyedévben az egy évvel korábbi 56 millió euró után, amivel ráadásul az elemzői várakozásokat is felülteljesítette. A szakértők ugyanis 481,6 millió eurós nyereségre számítottak előzetesen.

A Credit Agricole bevétel szintén meghaladta a prognózisokat, azonban a 4,39 milliárd euró némileg elmarad az egy évvel korábban elért 4,43 milliárd eurós bevételtől.

Forrás: Origo

A negyedév során kifejezetten jól teljesített a társaság befektetési banki üzletágában 24 százalékkal emelkedtek a bevételek egy év alatt.Továbbá a francia kiskereskedelmi üzletágban 6,4 százalékos volt a működési eredmény növekedése, nagy részben az emelkedő ügyfélforgalomnak köszönhetően. A banknál közel 5,5 százalékkal növekedett az ügyfelek betétállománya éves alapon.

Nem jött be a görög terjeszkedés

A bank ezzel már sorozatban a második negyedévben volt képes növelni nyereségét, ami nagyban köszönhető annak, hogy a Credit Agricole-nak tavaly év végén sikerült megszabadulnia a jelentős veszteségeket termelő görög leányától, az Emporiki banktól. Az Emporikit még 2006-ban vásárolta fel a francia vállalat 2,2 milliárd euróért, amikor erőteljes déli terjeszkedést tűzött ki célul.

A görög terjeszkedés viszont finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a déli állam válsága miatt. Az Emporiki például 2012 második negyedévében 370 millió euróval rontotta a cég eredményét, míg a negyedik negyedévben 706 millió eurós veszteséget szenvedtek el a görög bank eladásán.

Forrás: Origo

A Credit Agricole javuló eredményeiben nagy szerepet játszanak a cég költségcsökkentő intézkedései is. A vállalat 2,9 százalékkal csökkentette működési költségeit a második negyedévben egy év alatt, melyek így 2,9 milliárd euróra mérséklődtek. Többek között 50 millió euróval vágták vissza a bérköltségeket egy év alatt. A bank tovább szeretné folytatni a költségcsökkentéseket, 2016-ig 650 millió eurós redukálást kívánnak elérni.

A banknál ezen túl a múlthéten jelentették be, hogy sikerült eladniuk az ázsiai brókerüzletágukat 842 millió dollárért. A francia vállalat a jövőben a befektetési banki tevékenységére, és a hazai piacra kíván fókuszálni, ezért is szabadul meg fokozatosan külföldi kitettségeitől.

A bank Tier 1 rátája 10 százalékra emelkedett június végére az első negyedéves 9,6 százalékról. A kockázati költségek (nem teljesítő hitelekre képzett céltartalék, és az azokon elszenvedett veszteségek) közel 14 százalékkal csökkentek egy év alatt, melyek így 680 millió eurót tettek ki.

Jean-Paul Chifflet vezérigazgató ugyanakkor figyelmeztetett, a francia gazdasági környezet továbbra is "törékeny" marad. Emiatt a menedzsment óvatos marad a közép és hosszú távú kilátásokkal kapcsolatban. Ugyanakkor az idei évre további javulást várnak, és a 2013-as eredményük egyértelműen pozitív lesz Chifflet szerint a tavalyi közel 6,5 milliárd eurós nettó veszteség után.

Forrás: Origo

Kedvező a technikai kép

A piacon kedvezően fogadták a Credit Agricole gyorsjelentését, a bank részvényei 4 százalék fölötti pluszban is jártak. Azóta viszont kissé "megnyugodtak a kedélyek", és a papírok 1,2 százalékos erősödést mutatnak. Ezzel pedig fontos szintet tört át az árfolyam, a 8 euró alatti ellenállást sikerült leküzdenie, amivel megnyílt a tér a további emelkedések előtt. Ha a kitörés tartósnak bizonyul, a lendület akár 10 euróig is repítheti a részvényt. Ha viszont dél felé veszi az irányt az árfolyam, először az 50 napos mozgóátlag, később pedig a 6 eurónál található támasz foghatja meg az esést.

Credit Agricole árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo