Eladja a GE az amerikai leánybankját

Vágólapra másolva!
Megszabadul amerikai lakossági hitelezési üzletágától a General Electric, aki a tervek szerint tőzsdei kibocsátás keretében értékesítené az egységet jövő év elején. A hitelezési szegmens eredményeit a 2008-as gazdasági válság visszavetette, emiatt a cég egyre jobban csökkenteni kívánja az egység súlyát a társaság életében. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Budapest Bank tulajdonosának milyen tervei vannak európai lakossági banki tevékenységével.
Vágólapra másolva!

Eldőlt, hogy leválasztja egyik legfontosabb üzletágát a General Electric. A cég az amerikai lakossági hitelezéssel és hitelkártyákkal foglalkozó egységétől készül megszabadulni, ami 55 millió amerikainak nyújt szolgáltatásokat. Ügyfeleik között olyan nagy iparági szereplők is megtalálhatóak, mint a Wal-Mart és a Gap nagykereskedői - írja a Wall Street Journal. A szegmens értékesítése már májusban is felmerült, ám akkor még csupán lehetőségnek nevezte azt a társaság.

A tervek szerint a GE Capital amerikai lakossági hitelezési egységét jövő év elején elsődleges tőzsdei kibocsátás keretében adná el a General Electric, de más lehetőségeket is megvizsgálnak addig. Felmerült még az is, hogy csupán az üzletág egy részét adnák el, vagy annak az eszközeit értékesítenék, de ezek a megoldások valószínűtlenebbnek tűnnek az IPO-nál. A források szerint a GE már felkérte a JP Morgant és a Goldman Sachsot a tervezett IPO lebonyolításához.

Szakértők szerint az elsődleges tőzsdei kibocsátás tűnik a legjobb megoldásnak, mivel az egységre óriási mérete miatt rendkívül nehéz lenne vevőt találni, és a szabályozói hatóságok sem valószínű, hogy engedélyeznének egy ilyen óriási üzletet. Pontos összegekről nincs információ, de a tranzakció hasonló méretű lehet egy másik hiteltársaság, a Discover Financial Services nagyságához, amit 23 milliárd dollárra értékel a piac. A lakossági hitelezési egység az egyik legnagyobb szegmense volt a GE pénzügyi területének, tavaly 15,58 milliárd dolláros bevétellel járult hozzá a GE Capital bevételeihez.

Forrás: Origo

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel


A GE pénzügyi részlege, a GE Capital a válság előtti években folyamatosan növekedett, köszönhetően az elmúlt három évtized "hitelboomjának", és ma már az USA ötödik legnagyobb kereskedelmi bankjának számít. 2012-ben összesen 274 milliárd dolláros volt a hitelkitettsége, amihez a most értékesíteni kívánt lakossági hitelüzletág közel 50 milliárd dollárral járult hozzá.

A 2008-as hitelválság után viszont visszaesett a hitelkereslet, ami a lakossági hitelüzletág növekedését is megakasztotta. A krízis miatt nőtt a GE pénzügyi üzletágának a sérülékenysége, visszaesett a kereslet az egység szolgáltatásai iránt, mivel a lakosság inkább leépítette hiteleit. Ráadásul a hitelezési üzletág a versenytársakhoz hasonlóan egyre szigorúbb szabályozói környezettel szembesült.

A válság óta emiatt a GE folyamatosan csökkenti a GE Capital méretét, és Jeffrey Immelt, a GE vezérigazgatója ígéretet tett, hogy ezzel párhuzamosan mérsékli a GE Capital függőségét a hitelezési egységtől. A vezérigazgató célként jelölte meg, hogy a GE Capital nyeresége ne haladja meg a teljes vállalat nyereségének 30 százalékát a közeljövőben. Immelt egyre nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a vállalat termelő tevékenységére, és el szeretné érni, hogy 2015-re a társaság eredményeinek 65 százaléka származzon innen a mostani 55 százalék helyett.

Forrás: Origo

A hitelkereslet visszaesése a GE részvényeire sem volt jó hatással. A papírok messze alulteljesítették az olyan technológiai cégek részvényeit (a General Electric elsősorban technológiai társaság), melynek nincs pénzügyi üzletága. A részvények 40 százalékot vesztettek értékükből a mostani vezérigazgató 2001-es megválasztása óta, míg ezzel szemben a Honeywell például 125 százalékot, a United Technologies 200 százalékot menetelt ezalatt az idő alatt.

Arról egyelőre nem hallani, hogy a GE európai lakossági banki tevékenységét is értékesítené-e.

General Electric árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo