Mégsem ijedtek meg az aranybányák?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben olyan hírek jelentek meg, miszerint az aranybányák elkezdték ismét fedezni pozícióikat a piacon, ezzel védekezve a további aranyárzuhanás ellen. A Wall Street Journal szerint azonban a befektetők jobban szeretik azokat a cégeket, akik nem fedeznek, mivel a tőzsdézők inkább az aranypiac felé akarnak kitettséget szerezni.
Vágólapra másolva!

Az év eleje óta 21 százalékot eső aranyár több aranybányacéget arra ösztönzött, hogy elkezdjen védekezni fedezeti pozíciók kiépítésével az aranyár további esése ellen. Az oroszországi fókusszal rendelkező Petropavlovsk például a 2014 júniusáig kitermelendő aranyának a felét lefedezte a piacon. A tanzániai aranyexportőr Shanta Gold szintén hasonló lépést tett meg az elmúlt hetekben. Főként azért döntöttek így a Wall Street Journal szerint, mivel a vállalatoknak a beruházásaikhoz és a hitelek törlesztéséhez kiszámítható pénzáramlásra van szükségük.

A WSJ-nek nyilatkozó BlackRock vezető, Catherine Raw szerint a befektetők inkább azt szeretik, ha nem fedezik a cégek az aranypozícióikat, mivel azért veszik ezeket a tőzsdézők és az alapkezelők őket, mert az aranypiac felé akarják növelni a kitettségüket.

Az aranybányák már korábban felhagytak azzal a szokással, hogy védekezzenek a nemesfém árának zuhanása ellen, mivel szinte folyamatosan emelkedett az arany árfolyama, így viszont jóval nagyobb profitot tudtak elérni, mint fedezés nélkül.

Korábban, amikor jóval alacsonyabb volt az arany ára és hosszabb távon nyomott árakra számítottak a vállalatok, akkor próbáltak védekezni ez ellen. A baj akkor ütött be, amikor elkezdett emelkedni az arany ára és sok társaságot arra ösztönzött, hogy ezeket a pozíciókat leépítse. A világ legnagyobb kitermelőjének számító Barrick Gold 2009-ben zárta ezt a kitettséget úgy, hogy 5,1 milliárd dollárnyi friss tőkét vont be.

A Raw a Wall Street Journalnak elmondta, hogy akkor gondolkoznának fedezeti pozíciók nyitásán, ha strukturális változásra számítanának az arany piacán, de mint kiemelte, erről nincs szó, ők emelkedp árakat várnak.

Előző héten a Randgold Resources vezetője ugyanakkor kiemelte, hogy a jelenlegi árakon az aranybányák fele nem tud nyereségesen működni, mert magasak a költségeik.

Arany havi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: 123rf.com