New Yorkban megy tőzsdére a kínai sztárcég

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb kínai internetes kereskedő, az Alibaba hongkongi kibocsátása csúszhat, vagy akár New Yorkba is átkerülhet a Wall Street Journal értesülései szerint, mivel a társaság alapítója szeretné a cég feletti kontrollt megtartani. Az amerikai tőzsdéken ugyanis kettős részvényesi struktúrát is meg lehet valósítani, több részvénysorozattal, amivel meg tudná őrizni Jack Ma a befolyását. Az IPO egyébként a Yahoo! számára is nagyon fontos, hiszen 24 százalékos pakkja van az Alibabában.
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb kínai internetes kereskedő, az Alibaba a korábbi tervekkel ellentétben nem Hongkongban, hanem New York valamelyik tőzsdéjén léphet a piacra. Az eddigi elgondolás az volt, hogy az ázsiai piac egyik legnagyobb pénzügyi központjában vezetik be a tőzsdére az Alibaba részvényeit, de a kontroll jogok miatt változhat a terv.

Mi az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.


Az Alibaba azért gondolkozik a korábbi terveinek a módosításán, mivel a céget 1999-ben megalapító Jack Ma szeretne a kontrollt megtartani a cég fölött, de csak 7,4 százaléknyi részesedése van az óriásban. Az amerikai piacon pedig lehetőség lenne arra, hogy kettős részvényesi struktúrát vezetnek be - ugyanúgy ahogyan a Facebook esetében - és akkor az irányítás Ma mellett maradhat. Hongkongban ugyanis ilyen bevezetésre nincs lehetőség.

New York Stock Exchange vagy a Nasdaq számára fontos lenne, ha meg tudnák győzni a céget az amerikai elsődleges kibocsátásról, mivel egy becslések szerint 60-70 milliárd dollár kapitalizációval rendelkező vállalat lépne tőzsdére.

Több nagytulajdonosa is van az Alibabának

Az Alibaba IPO-ja a Yahoo! szempontjából is kiemelkedően fontos, hiszen az amerikai tech cég 24 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai vállalatban, így a tőzsdére lépéskor kiderülhet, hogy mennyit is ér a Yahoo! pakkja.

A Yahoo! vezérigazgatója, Marissa Mayer az amerikai cég gyorsjelentése utáni sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az Alibaba 1,4 milliárd dollárra növelte egy év alatt az árbevételét, ami 71 százalékos növekedést jelent, a nettó prifot pedig 669 millió dollárra nőtt. Ennek is szerepe volt abban, hogy a Yahoo! részvénye szinte "felrobbant" a jelentést követően.

Az Alibabában egyébként 36,7 százalékos részesedéssel rendelkezik az a japán Softbank, amelyik az amerikai Sprint Nextelt felvásárolta.

A kibocsátásra elvileg még idén sor kerülhet, de a hongkongi tőzsde is minden bizonnyal tenni fog azért, hogy Jack Ma inkább ott vigye piacra a céget. Akár még a szabályok megváltoztatása is felmerülhet.

Yahoo! napi grafikon (Nasdaq)

forrás: Investor.hu