Laposkúszásban a forint

Vágólapra másolva!
Hiába romlik a kedv a jellemzően irányadóként funkcionáló amerikai részvénypiacon, a mgyar börze valósággal megtáltosodott, amivel párhuzamosan a forint is igencsak lendületbe jött. Bár kis pluszban vannak az európai tőzsdék, ez még nem magyarázat a magyar eszközök kimagasló teljesítményére. Viszont nemcsak minket szeretnek, a régióban is magas, a magyarhoz azonban még így sem fogható erősödés mutatkozik.
Vágólapra másolva!

Veszik a régiós eszközöket a befektetők, a magyar részvénypiacon és forintpiacon azonban még ennél is erősebb aktivitás tapasztalható. A nemzetközi hangulat nem kicsattanó, a forint ennek ellenére is a tegnapi zárószint alatt jár úgy, hogy a reggeli 300 forint/euró közeli szintekről egészen 297,7 forint/euróig erősödött.

Nem kis teljesítmény ez a magyar devizától, látva a reggeli kötvényaukciók gyenge eredményét. A vételi érdeklődés alacsony volt az állampapírokra, így az államadósság kezelő csak a tervezett mennyiségnél kevesebbet tudott eladni belőlük. Ennek ellenére a forint már délelőtt is erősödött, majd egy átmeneti oldalazás után délután újabb lökést kapott. Az erősödési hullám indulása az amerikai munkanélküli segélykérelmek délutáni publikálásával esett egybe, melyek a vártnál kedvezőbb helyzetről árulkodtak.

A forint mai erősödése régiós viszonylatban is kiemelkedő. Bár a cseh és lengyel deviza is erősödik az euróhoz képest, a forint mutatja a legnagyobb mértékű elmozdulást. Az elmúlt hónapokban egyébként a forint jobban tudta tartani magát a többieknél, a devizahiteles mentőcsomag meglebegtetése miatti gyengülési hullámmal érte csak be mostanra őket.

A 300 forint/eurós magasság első nekifutásra erős ellenállásnak bizonyult, és ahogy azt már korábban is jeleztük, az előttünk álló napokban az erősödésé lehet a főszerep akár a 295-ös szintek megérintésével is. Mivel egy nagy háromszög emelkedő szára és a két fontos (50 és 200 napos) mozgóátlag is ezeken a szinteken tartózkodik, innen akár újabb gyengülési hullám is kibontakozhat, akár a 300-as szint fölé is törve. Ezzel viszont még ne siessünk előre, ahhoz a támaszoknak is működniük kell még.