Megállították a BlackBerryt

Vágólapra másolva!
Megállította a Nasdaq tőzsde a BlackBerry kereskedését kora délután. Ennek oka, hogy a vállalat bejelentette, létrehozott egy speciális bizottságot, melynek a társaság előtt lévő különböző stratégiai lehetőségek megvizsgálása lesz a feladata. A legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a vállalat eladásra fogja kínálni saját magát.
Vágólapra másolva!

Kora délután megállította a Nasdaq tőzsde a BlackBerry részvények kereskedését. Erre általában nagyobb horderejű bejelentéskor szokott sor kerülni, vélhetően most is ez a helyzet. A kereskedés 14:30-kor fog újraindulni.

A múlt héten olyan hírek jelentek meg, hogy a céget foglalkoztatja a részvény kivezetése a piacról. Az igazgatóság már korábban is jelezte, hogy minden lehetőséget vizsgálnak a vállalattal kapcsolatban. A 14 óra előtt pár perccel megjelenő Bloomberg üzenetből az látható, hogy a társaság létrehozott egy bizottságot, ami a vállalat számára rendelkezésre álló különböző lehetőségeket vizsgálja meg. Ilyen lehet például stratégiai szövetség egy másik vállalattal, a cég eladása, különböző eszközök, szabadalmak értékesítése, ám ezek közül a legvalószínűbbnek a BlackBerry eladása tűnik.

A kereskedés leállítására azért volt szükség, mert a vállalat közzétett egy közleményt, melyben többek között ezeknek a különböző stratégiai lehetőségeknek az okait taglalják. Timothy Dattels, a speciális bizottság elnöke elmondta, a társaság elérkezettnek látja az időt a különböző alternatívák megvizsgálására.

Thorsten Heins elnök-vezérigazgató a cég erényeit emelte ki. A vállalat kivételes technológiával és erős mérleggel rendelkezik, amit a fogyasztók is elismernek. Heins közölte, hogy a speciális bizottság olyan alternatívákat vizsgál meg, melyekkel folytatni tudják a megkezdett stratégiát és a költségcsökkentéseket, és amik ezen túl a vállalat hatékonyságának növeléséhez is hozzájárulnak.

A részvényesek kedvezően fogadják a híreket, mivel a BlackBerry papírjai 7,5 százalékos pluszban forognak nyitás előtt. A részvények egyébként pocsékul teljesítenek ebben az évben, az év eleji 18 dolláros szintről már 10 dollár közelébe került az árfolyamuk, mivel a társaság igencsak gyengén muzsikál az utóbbi időben.

A cégnél nem a várt szerint halad a zászlóshajónak tekintett, BB10-es operációs rendszert futtató készülékek eladása, és részben emiatt lehangoló második negyedéves gyorsjelentést tett közzé nemrégiben a társaság, amire közel 20 százalékos zuhanással reagáltak a részvények. A folyamatos botladozások arra utalnak, hogy a BlackBerry nem képes felvenni a versenyt a riválisokkal, és komoly problémákat okoz a növekedés motorjának megtalálása.

BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo