Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Matolcsyékat nem érdekelte a versenyhivatal figyelmeztetése

Vágólapra másolva!
A versenyhivatal jó pár hónappal azelőtt figyelmeztette az akkor még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériumot a Népszabadság információja szerint, hogy óriási pénzkidobás a kereskedőknek, boltosoknak, ha erőltetett ütemben és minden pénztárgépet le kell cserélniük. A javaslatok, figyelmeztetések süket fülekre találtak.
Vágólapra másolva!

Előre jelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy a pénztárgépek erőltetetten gyors cseréje komoly többletköltséget ró a vállalkozásokra és az adófizetőkre – írja a Népszabadság a birtokába került versenyhivatali levélre hivatkozva. A GVH még akkor figyelmeztette a nemzetgazdasági tárcát, amikor Matolcsy György mostani jegybankelnök volt a miniszter.

A GVH figyelmeztette a tárcát, hogy a teljes hazai pénztárgép-állomány erőltetett lecserélése, online bekötése az adóhatósághoz fenekestül forgatja fela kasszapiacot, és a lehetetlenül rövid határidők megdrágítják a kasszák árát. A GVH arra is emlékeztette Matolcsyékat a lap szerint, hogy a pénztárgépek nagy része még nem amortizálódott le, ezért lecserélésük, kidobásuk komoly veszteséget okozna a kereskedőken és a szervizatkenk, amelyek többéves megállapodást kötöttek a kereskedőkkel. A versenyhivatal ezért ütemezett kasszacserére tett javaslatot, először azokat kellene lecserélni, amelyeknek az engedélye hamarosan lejárna. Az is megoldás lenne, ha csak az adóhatóság által kockázatosnak ítélt cégeknek kellene átállniuk online pénztárgépekre.

A Népszabadság azt írja, hogy a figyelmeztetéseket és javaslatokat mindenki elengedte a füle mellett.

Pénztárgépügyben teljes a káosz. Már követni sem lehet, hányszor tolták ki a határidőket, gépeket venni alig lehet, az első gépek ára 200 ezer forint körül alakult, utána 170 ezerre, majd 130 ezerre esett az áruk, és további árcsökkenést várnak a kereskedők. A gépeket megrendelni lehet igazából, a legyártásuk még bőven folyamatban van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről