Matolcsy pénze mostantól dőlni fog a bankokhoz

Vágólapra másolva!
Eddig alig helyeztek ki olcsó hitelt a bankok a vállalkozásoknak a jegybank pénzéből, most fog felpörögni a program, szeptember végéig kell folyósítani a 2,5 százalékos hitelt.
Vágólapra másolva!

Hetente százmilliárd forintot is utalhat a Magyar Nemzeti Bank a kereskedelmi bankoknak augusztusban a növekedési hitelprogram keretében - írja a Napi Gazdaság.

Most indul be a nagyüzem az olcsó hitelek kihelyezésében. A jegybank programjának két eleme is a kis- és középvállalkozások olcsó forráshoz jutását segíti. Az MNB 0 százalékos hitelt az a kereskedelmi bankoknak, takarékszövetkezeteknek, akik legfeljebb 2,5 százalékos kamatért adhatják tovább kkv-nak fejlesztésre, lejáró hitelük megújítására, devizahitelük forinthitellel történő kiváltására.

A lapnak arról számoltak be a pénzintézetek, hogy eddig csupán pár tízmilliárd forintnyi hitelt helyeztek ki, a lehívások nagy része augusztusra maradt.

A jegybank a múlt héten arról döntött, hogy a hitel lehívási határidejét egy hónappal, szeptember 30-ig kitolta. A bankoknak viszont továbbra is augusztus 29-ig kell szerződést kötniük a cégekkel, akik kölcsönt vesznek fel.

A hitelintézetek körében végzett körkérdés alapján 5 évig fogja segíteni a vállalkozásokat az olcsó pénz, általában ilyen futamidejű hiteleket nyújtanak a bankok a jegybanki pénz felhasználásával.

Az is segítség lesz a kkv-knak, hogy a kereskedelmi bankok szabadon átcsoportosíthatják a nekik megítélt forrást a két cél (devizahitel-kiváltás, illetve új beruházási, forgóeszköz-hitel felvétele, lejáró forinthitel újra cserélése) között. A vállalkozások előbbiért nem tolonganak.