Majdnem 1000 embert elküldtek a postától

Vágólapra másolva!
Bár a postai liberalizáció nem hozott új riválist a Magyar Postának, a vállalat a hatékonyabb működés érdekében így is jelentősen csökkentette a dolgozói létszámát - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta által publikált első negyedéves adatok szerint három hónap alatt 875 fővel csökkent az állami vállalatnál foglalkoztatottak létszáma: tavaly 33 140 ember tartozott a céghez, most 32 265 munkavállaló.

„A Magyar Posta kiemelt szempontja, hogy a versenykörülmények között is megfelelő hatékonysággal működő szervezetet alakítson ki. Ennek érdekében megkezdte tevékenységének átvilágítását, és a hatékonyságnövelés szempontjából releváns intézkedéseket tesz, amelyek része lehet egyes tevékenységek centralizációja, korszerűsítése. Az idei évben kiemelt hangsúly helyeződik az irányítási és az adminisztrációs területekre, amely érinti az ország teljes területén lévő szervezeti egységeket” – tájékoztatta a Világgazdaságot a Magyar Posta.

A lap szerint lassú ütemű leépítésről van szó, amely döntően nem a kézbesítők és a felvételi ablakok mögött ülő ügyfélszolgálati munkatársakat érinti, hanem a közép- és felsővezetőket. A karcsúsítás fő indoka a januári piacnyitás és a versenyképesség javítása volt, igaz, a postai liberalizáció egyelőre nem hozott riválist a Magyar Postának. Az Osztrák Postához tartozó Feibra Kft. ugyan megpróbált belépni a könnyű levelek piacára, de nem kapott engedélyt az NMHH-tól.

A mostani elbocsátásokat már a posta új menedzsmentje vezényli le. A vezetőváltás az idén januárban történt, akkor távozott Geszti László korábbi vezérigazgató és Horváth Gergely Domonkos, az igazgatóság elnöke, de bekerült a vezető testületekbe Szauer Tamás, Bulyáki Iván, a Ringier kiadó terjesztési igazgatója (korábban a posta hírlap üzletágának vezetője) és Lontai Dániel, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium miniszteri kabinetjének delegáltja. Utóbbi az azóta felállt Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke is lett.

A posta legutóbbi közgyűlésén az MNV Zrt. 2017. május 31-éig újraválasztotta a vállalat igazgatóságát, beleértve Szarka Zsolt vezérigazgatót, Szauer Tamás általános vezérigazgató-helyettest és Békési Ákos gazdasági vezérigazgató-helyettest.