Olcsók vagyunk, mint a görögök

A letelepedés ára
Vágólapra másolva!
Magyarország nem drága annak a például kínai gazdagnak, aki le akar telepedni egy idegen országban. Jóval kevesebbe kerül a magyar, mint a brit engedély, nem kell annyit pepecselni, mint az USA-ban, igaz, nem jár egyből állampolgárság úgy, mint egy karibi szigeten.
Vágólapra másolva!

Magyarország közel sem az egyetlen, aki a gazdag bevándorlókra vadászik, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok ugyanúgy azon országok között van, ahova betelepülhet egy külföldi, ha letesz egy csinos kis összeget.

A Wall Street Journal egy gazdag kínai befektető szemszögéből gyűjtötte össze, melyik országba milyen áron tudna betelepülni csupán a pénzével, megkerülve a hagyományos letelepedési eljárásokat.

Magyarország közel sem olyan drága, sőt figyelembe véve, hogy a pénzt kamatostul kapja vissza a betelepülő, kifejezetten jó üzletnek számít ide költözni. Magyarországon egy legalább 250 ezer euró értékű (75 millió forint) állampapírt, úgynevezett letelepedési kötvényt kell vásárolni, és öt évig tartani, cserébe öt éves letelepedési engedélyt kap a befektető.

A magyar példához a görög áll legközelebb. A válságsújtotta Görögországon ugyanannyi pénzt kell befektetni, viszont nem állampapírba, hanem ingatlanüzletbe, cserébe ugyanúgy ötéves tartózkodási engedély jár. Cipruson 300 ezer eurót (398 ezer dollár) kell letenni az asztalra hároméves tartózkodási engedélyért cserébe, sőt hat év után állampolgárságért is lehet folyamodni. Portugáliában a letelepedésért félmillió eurót (663 ezer dollár) kell fizetni, hat év után pedig már igényelhető is az állampolgárság.

Nem csak az európai adósságválság rossztanulói élnek az üzleti letelepedés eszközével. Az Egyesült Államok nem egyszerűen a pénzes embereket várja, hanem a vállalkozókat. Az USA-ban félmillió dollárt (110 millió forint) kell befektetni egy hiányszakmába olyan üzletet létrehozva, ahol legalább tíz munkahely jön létre. Cserébe kétéves, feltételes tartózkodás jár, majd az üzlet felülvizsgálata után zöldkártya.

Nagy-Britannia nem adja magát ilyen olcsón. 1-10 millió fontot (350-3500 millió forint) kell fizetni befektetői vízumért cserébe. A befektetés nagyságától függően 3-5 éven belül lehet tartózkodási engedélyhez, 4-7 éven belül állampolgársághoz jutni. Ausztrália 5 millió ausztrál dollárért (4,6 millió dollár, 1 milliárd forint) ad letelepedési engedélyt, négy éven belüli állampolgársággal.

Akinek pénze van és azonnal kell az állampolgárság, jobb ha a Karibi-szigetvilágban néz körül. A 53 ezer lakosú St. Kitts & Nevisen 400 ezer dollárért (88 millió forint) már szavazhatunk is, a 90 ezres Antigua & Barbudán pedig már ennek a fele is elég lesz a teljes állampolgársághoz, igaz, egyelőre ez a program még csak tervben van.