Magyarország második lett a Coface Top 500 listán

Vágólapra másolva!
Magyarország második helyen végzett a Coface hitelbiztosító Top 500-as listáján, amely a kelet-közép-európai régió ötszáz legnagyobb vállalatát rangsorolja.
Vágólapra másolva!

A Coface CEE Top 500 című felmérést a cég immár ötödik alkalommal publikálta. A lista árbevétel alapján rangsorolja a térség legjelentősebb vállalatait, de vizsgálja a társaságok létszámának, nyereségének, fizetőképességének alakulását is, valamint sorrendbe állítja a különböző ágazatokat is.

A viszgált cégek az elhúzódó válság ellenére az előző évhez képest 5 százalékkal 628 milliárd euróra növelték összesített árbevételüket. A nyereség ugyanakkor jelentősen, 32 százalékkal zuhant a 2011-ben elért 30 milliárd euróról 20 milliárd euróra - derül ki az elemzésből.

Az ötszáz legnagyobb vállalat közül 171 lengyel - ezzel Lengyelország a korábbi évekhez hasonlóan az élen végzett a nemzeti összehasonlításban. A második helyet a magyar cégek szerezték meg: az ötszázas listán 66 magyar cég szerepel.

Az elemzés kiemeli: bár a magyar GDP 1,7 százalékkal visszaesett 2012-ben, a Top 500-ban szereplő cégek szerény mértékben, 2,2 százalékkal 240 milliárd euróra növelték az árbevételüket. A nettó eredmény azonban náluk is csökkent, 27,5 százalékkal. A Coface szerint ezért hitelbiztosítási szempontból fokozottan kell figyelni Magyarországot.