Vágólapra másolva!
Szárnyra kaptak ma az európai tőzsdék, amiben nagy szerepet játszottak a vártnál kedvezőbb makroadatok, melyek az eurózóna és Németország gazdaságának további javulásáról árulkodtak. Az európai jó hangulat Amerikára is átragadt, és az elmúlt napok bukdácsolása után erősödni kezdtek a részvényindexek. Így itthon a BUX is kikecmergett a mínuszokból, leginkább az OTP magára találásának köszönhetően. A bankpapír délelőtt még nagyobb mínuszban mozgott, ám végül erőre kapott, és pluszban fejezte be a napot.
Vágólapra másolva!

Magára talált az OTP

Az amerikai tőzsdék nyitásának köszönhetően a BUX is a pozitív tartományba billent át délután, és minimális pluszait zárásra is meg tudta őrizni. A magyar részvényindex 0,3 százalékot erősödött ma, amivel viszont sereghajtónak számított a régióban.

Az osztrák ATX-et a Raiffeisen 3,2 százalékos emelkedése támogatta, annak ellenére, hogy a bank csalódást keltő számokat tett közzé gyorsjelentésében. A vállalat az elemzők várakozásainál közel 12 százalékkal alacsonyabb nettó profitot ért el a második negyedévben.

Forrás: Origo

A BUX javulásában az OTP magára találása játszotta a legnagyobb szerepet, a bankpapír ledolgozta napközbeni nagyobb mínuszait, és végül 0,2 százalékos pluszt szedett össze.

A hazai főbb papírok közül a Mol teljesített a legjobban 1,8 százalékos drágulásával. Az olajtársaság annak ellenére tudott erősödni, hogy az olajtársasággal kapcsolatban ma újabb pesszimista vélemény látott napvilágot, ezúttal a KBC Securities elemzője csökkentette a Mol részvények fair értékét 14900 forintra. A szakértő ráadásul eladási ajánlást párosított a papírokhoz. Tegnap a Nomura elemzője minősítette le a vállalat részvényeit.

Rajtuk kívül az Egis stagnált, a Richter 0,4 százalékot gyengült, míg a Magyar Telekomot csúnyán elintézték,és 2,2 százalékot veszített értékéből. A telekomcég részvényei ezzel három hetes mélypontjukra kerültek.

Forrás: Origo

A kisebb társaságok részvényei közül a PannErgy 0,7 százalékot drágult, melyből 100 ezer darabot vásárolt a cég igazgatósági elnökének közeli hozzátartozója 1 eurós árfolyamon.

A forint kisebb erősödés után eltávolodott a lélektani 300-as szinttől az euróval szemben. A magyar deviza a 301-es szint körüli ellenállásról pattant vissza, ami korábban már számos alkalommal fordította vissza déli irányba az árfolyamot. A dollár/forint jegyzése nem sokkal 225 alatt, a svájci franké 243 alatt mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Száguld az olasz és a spanyol index

Kisebb rali bontakozott ki ma az európai tőzsdéken, a részvényindexek nagyobb emelkedésre képesek, amivel visszahoztak valamennyit az elmúlt napok nagyobb eséseiből. A vételi kedvet a vártnál kedvezőbb makroadatok is segítettek meghozni, az eurózóna és Németország előzetes augusztusi beszerzési menedzserindexei (PMI) felülmúlták az elemzői várakozásokat, és egyaránt a gazdaság további javulásáról árulkodtak.

Ráadásul reggel Kínából is kellemes meglepetést okozó statisztika látott napvilágot, az HSBC által közölt előzetes feldolgozóipari menedzserindex (PMI) a növekvő tartományba billent át és négy hónapja nem látott szintre emelkedett. Ez pedig a kínai gazdasági aktivítás növekedéséről árulkodott.

Az indexek közül a legjobban az olasz FTSE/MIB és a spanyol IBEX teljesít, melyek bőven 2 százalék feletti pluszt hoztak össze.

Forrás: Origo

A német DAX indexet többek között a ThyssenKrupp 4 százalékos ugrása segíti, miután a Manager Magazin arról számolt be, hogy a cég hedge fundoktól kaphat pénzt a tőkeemelés végrehajtásához.

A holland indexet pedig az Ahold 5,1 százalékos drágulása támogatja, miután a kiskereskedelmi lánc közölte, 338 millió eurós üzemi nyereséget ért el, amivel túlteljesítette az elemzői várakozásokat. A szakértők ugyanis 323,8 millió eurós nyereségre számítottak.

Püfölik a HP-t és az Abercrombie-t

Az európai jó hangulat átragadt az amerikai piacokra is, így a részvényindexek nagyobb emelkedésbe kezdtek. Az S&P 500 0,8 százalékot, a Nasdaq 1 százalékot, a Dow Jones pedig 0,4 százalékot erősödött, amivel némileg korrigálják az elmúlt napok eséseit. Ha kitart a lendület, a Dow Jones egy hat napos vesztő szériát törhet meg.

Pedig az amerikai makroadatok koránt sem sikerültek túl fényesre, a múlt héten 336 ezer új munkanélküli segélykérelem érkezett be az amerikai hivatalokba a várt 330 ezer helyett. Ráadásul az ezelőtti adatot is felfelé, 320 ezerről 323 ezerre módosították. Továbbá az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 53,9 pontos értéke is elmaradt a várakozásoktól, a szakértők ugyanis 54,2 pontra számítottak előzetesen. Ugyanakkor ez március óta nem látott szintnek felelt meg.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai szinte kivétel nélkül erősödnek, csupán a távközlési cégek "ragadtak be", és mozognak tegnapi záróértékeik alatt. A technológiai szektort a Yahoo 3 százalékos emelkedése is segíti. Az internetes óriásnak 2011 óta most először sikerült megelőznie a nagy rivális Google-t az amerikai webforgalmat tekintve a comScore adatai szerint.

Forrás: Origo

A nap eddigi vesztese az Abercrombie & Fitch, mely 21 százalékot zuhant a pocsék gyorsjelentése után. A ruhagyártó mind árbevétel, mind profit soron elvétette a várakozásokat, ráadásul az év hátralévő részében sem számítanak a kereslet felfutására, emiatt csökkentettek a harmadik negyedéves profitvárakozásaikon is.

A HP papírjait is ütik a cég gyenge gyorsjelentése után. A számítógépgyártó ugyab EPS szinten a konszenzusnak megfelelő negyedévet zárt, de az árbevétele csak 27,23 milliárd dollárt tett ki a várt 27,3 milliárd dollárral szemben. A menedzsment szűkítette az éves EPS várakozását, 3,5-3,6 dollár helyett, csak 3,53-3,57 dollár lehet az egy részvényre jutó profit, holott a piac 3,56 dollárt árazott. A részvények már 13 százalékos mínuszban járnak.