Londoni vélemény: gyengülni fog a forint

Vágólapra másolva!
A forint gyengülését valószínűsítik a Renaissance Capital londoni közgazdászai egy ma kiadott elemzésükben. Az anyag szerint év végére a 300-as szintekre gyengülhet a forint az euróval szemben, a kedvezőtlen tendencia azonban itt nem szakad meg. Jövő decemberre már 315 forintot kell majd fizetnünk egyetlen euróért, vagyis annyit, amennyit eddig csak egyszer, a válság nagyobb hullámaiban kellett.
Vágólapra másolva!

Bár a 300-as idei év végi forintjóslat nem tűnik vészesnek, az elemzők hozzáteszik, hogy újabb kedvezőtlen gazdaságpolitikai fordulatok miatt nagy kockázata lehet egy ennél sokkal jelentősebb gyengülést eredményező forintmozgásnak is. A fizetési mérleg többletünk azonban a forint számára egyelőre erős védőbástyaként funkcionál, jövő év végére mégis 315-ig kapaszkodik majd a fizetőeszköz árfolyama.

A forint/euró árfolyam

A magyar adósság bóvli besorolása várhatóan nem változik a jövő évi választások előtt. Ezt egyrészt az azzal kapcsolatos kockázatok, valamint az új jegybanki vezetés miatti bizonytalanságok, illetve az EU-val való súrlódások magyarázzák. A kötvénypiaci tőkekivonás is potenciális kockázat, a kedvező nemzetközi hangulat fordulása is egy destabilizáló elem a magyar eszközök piacán.

Az elemzők szerint 2013-ban 1 százalékkal nő majd a magyar gazdaság, míg jövőre egészen 2,5 százalékig gyorsul majd az ütem. Ezek a becslések sokkal nagyobb optimizmust tükröznek, mint amit az elemzői kar nagy általánosságban Magyarországról gondol, hiszen idénre a konszenzus 0,5 százalékos, jövőre 1,4 százalékos növekedést jósol.