Leáldozott Warren Buffett csillaga?

Vágólapra másolva!
Bár Warren Buffett a világ talán legismertebb és egyik legsikeresebb befektetőjének számít, a harmadik negyedévben eddig nem minden úgy alakul, ahogyan azt az omahai bölcs várta. A Bespoke elemzése ugyanis rámutat, hogy Buffett részvényei közel sem teljesítenek olyan jól, mint az amerikai vállalatok átlagosan. Ezzel együtt merész dolog lenne egy 30-40 napos periódus alapján temetni a legendás befektetőt, tekintve, hogy általában hosszútávra tervez a részvényekkel. Példaként ott a Washington Post, amin eddig 9000 százalékot keresett a milliárdos, ráadásul 30 év alatt tette ezt, így éves szinten is kiváló, 16,2 százalékot ért el.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett, az átlag alatti

Aki a befektetésekkel szinte bármilyen formában kerül is kapcsolatba, vélhetően előbb-utóbb találkozik Warren Buffett nevével, a dollármilliárdos omahai bölccsel, aki az elmúlt évtizedekben hatalmas elismertséget, na és persze vagyont szerzett befektetéseivel. Az "egyszerű" befektetők valósággal széttépik azokat a papírokat, melyekben Buffett frissen szerez érdekeltséget, ahhoz pedig, hogy valaki együtt ebédelhessen a világ egyik leggazdagabb emberével, dollármilliókat kell fizetnie.

A Bespoke Investment viszont a napokban valamelyest meglepő "felfedezést" tett, az elemzők ugyanis úgy találták, Warren Buffett befektetési alapja, a Berkshire Hathaway által kiválasztott részvények nem teljesítenek valami fényesen a harmadik negyedévben. Az elemzők annak a 10 cégnek a részvénypiaci teljesítményét vizsgálták, melyek a legnagyobb részét teszik a Berkshire befektetéseinek.

A 10 részvényből pedig csupán 5 tudott emelkedést felmutatni, a másik 5 árfolyama csökkent az elmúlt valamivel több mint másfél hónapban. Ha pedig egyszerű számtani átlagot vizsgálunk, akkor "csak" 0,7 százalékos profitot ért el a legendás befektető, holott az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 index közel 5 százalékkal emelkedett ez idő alatt.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Leáldozott Buffett csillaga? Aligha.

Még mielőtt temetni kezdenénk a világ leggazdagabb befektetőjét, nem árt figyelembe venni, hogy itt pusztán az elmúlt 30-40 kereskedési nap teljesítményét vette figyelembe a Bespoke. Az árfolyamok pedig rövid idő távon pedig gyorsan mozoghatnak egyik, vagy éppen a másik irányba, nincs kizárva az sem, hogy 2-3 hónap múlva majd éppen Buffett teljesíti túl a piacokat.

Bár a tények egyelőre a befektető ellen szólnak a harmadik negyedévben, azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy Warren Buffett nem az a típusú befektető, aki 2-3 hónapos időtávon tervez a befektetéseivel, általában több évig is "ül a pozícióban", értékalapú befektetéseinek köszönhetően pedig általában sikerrel teljesítve felül a piac egészét. Akit részletesebben érdekel a Warren Buffett által folytatott befektetési filozófia, annak Benjamin Graham: Intelligens Befektető című könyvét tudjuk ajánlani.

Legutóbb például éppen arról számoltunk be, hogy Buffett már 9000 (!) százalékos profitnál jár a Washington Poston, ugyanis a befektető még 1973-ban vásárolt részesedést a cégben 11 millió dollárért, ami most közel 1 milliárd dollárt ér. Ez egyébként éves szinten átlagosan 16,2 százalékos hozamot jelentett az omahai bölcs számára, nem rossz!

A Berkshire Hathaway "B" sorozatú részvényeinek árfolyama (NYSE)

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu