Kósa: Nem lehet második végtörlesztés

Vágólapra másolva!
A devizahitelek kivezetésére azért van szükség, hogy az MNB keze ne legyen megkötve az árfolyam-politikában, és ezt a bankrendszer stabilitásának veszélyeztetése nélkül kell megoldani - mondta Kósa Lajos csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A devizahitelek kivezetésekor nem lehet - vagy rendkívül kockázatos lenne - olyan eszközökkel élni, amelyeket a végtörlesztés vagy az árfolyamgát esetében alkalmazott a kormány - mondta Kósa Lajos csütörtök este, a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

A Fidesz politikusa szerint a devizahiteleket végleg kivezető megoldást a bankszövetség, a kormány és a frakció javaslatainak közelítésével kell megtalálni, és ennek során nem lehet a magyar pénzügyi közvetítő rendszer, benne a bankrendszer stabil működését kockáztatni.

Kósa azt mondta, olyan megoldásra van szükség, amely kötelező érvényű, hacsak valaki nem jelenti ki határozottan, hogy ebben nem kíván részt venni. Amíg ugyanis vannak devizahitel-szerződések, addig a Magyar Nemzeti Bank keze meg van kötve, és "nem lehet normális árfolyam-politikát csinálni".

Éppen ezért a kormány nemcsak a lakossági hitelek problémájára akar végleges megoldást találni, hanem az önkormányzati hitelekére is. A Magyar Bankszövetségnek a pénteki egyeztetésre erre a kérdésre is javaslatot kell készítenie - tette hozzá.

Bajnaiék szerint Kósa rossz helyen keresi a hibást

„Az Orbán-Simicska-rezsim vezető politikusainak állításaival szemben a devizahitelezést az első Orbán-kormány tette lehetővé, a törlesztő részletek pedig nem a gazdasági világválság miatt szálltak el, hanem Orbán Viktor gazdaságpolitikai kuruzslása következtében. Most tehát az vádol mást, aki a válságot okozta és az ígér megoldást, aki eddig csak súlyosbította a bajt” – reagált a Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért szövetség Kósa szavaira.

Mint közleményükben írják: „az egyik legsúlyosabban eladósodott magyar nagyváros, Debrecen első embere – a többi fideszes politikushoz hasonlóan – hátrafele mutogatott, a saját pártja felelősségéről hallgatott, ezúttal azonban a bankrendszer stabilitásáért is aggódott. Ez különösen figyelemre méltó egy olyan párt erős emberétől, amely eddigi gazdaságellenes politikájával két vállra fektette a magyar bankrendszert és gyakorlatilag ellehetetlenítette a hitelezést, ami nélkül a magyar kkv-k elveszítik versenyképességüket, tízezrek pedig az állásukat.

Nem szólt arról sem, hogy a ma hibás terméknek nevezett devizahitelezést az első Orbán-kormány tette lehetővé, vonzóvá pedig a Járai vezette jegybank egekben tartott forintkamat-politikája. Hallgatott arról is, hogy még az MNB tanulmánya is világosan kimutatja: a devizahitelesek épp 2010-es kormányváltásig jobban jártak a devizahitellel a forinthitellel szemben – a forintárfolyam ugyanis akkor kezdett mélyrepülésbe, „köszönhetően” a megbízhatatlan és kiszámíthatatlan kormányzás megkezdésének.”