Költségektől nyög a GsPark

Vágólapra másolva!
Gyenge nettó eredményről számolt be az iroda bérbeadással foglalkozó Graphisoft Park a második negyedéves gyorsjelentésében. Az egy évvel ezelőtti eredményhez képest az egyik bérlő, az AMRI távozása miatt lettek gyengébbek a számok, míg negyedéves alapon a személyi költségek növekedése rontotta az eredménysorokat. A KBC részvényelemzője a jelentést közzétételét követő kommentárjában kiemelte, hogy jelenleg a rövid távú katalizátorok hiányában fenntartja a GsPark részvényekre vonatkozó tartás ajánlását.
Vágólapra másolva!

Forrás: Origo

A díjbevételek növekedtek az előző negyedévhez képest, de a második negyedéves 2,04 millió euró 4 százalékkal alacsonyabb a tavalyi értéknél. Ez azonban nem okozhatott meglepetést a cég sorsát nyomon követő befektetőknek, mivel egy évvel ezelőtt még az AMRI (a társaság azóta távozott Magyarországról) is gyarapította a díjbevétel sort.

A költségek jelentősen emelkedtek, így a különböző eredménysorokon elmaradt a társaság mind az előző negyedévtől, mind az előző évtől. Ennek két fő oka van, egyrészt az AMRI-val kapcsolatos per jogi költségei, másrészt pedig a jelentősen növekvő személyi költségek. Az utóbbi emelkedését az idén induló beruházások miatt bekövetkező személyi változások indokolják.

A Park kihasználtsága az előző negyedévvel megegyező 84 százalékos szinten maradt, azonban a korábban bejelentett változások miatt (a Ustream nevű cég kiköltözik jövőre) 2014-től a jelenleg ismert információk alapján 79 százalékra csökkenhet ez az érték.

Forrás: Origo

Jövőre már nem számít magas peres költségekre a Graphisoft Park. Most adott először előrejelzést a 2014-es évre a társaság menedzsmentje, melyből kiderül, hogy stagnáló, 8,1 millió eurós díjbevétel mellett az alacsonyabb költségek miatt enyhén növekvő eredményességre számítanak.

A második negyedévben látott folyamatok alapján a KBC intézményi fundamentális elemzője továbbra is fenntartja a Graphisoft Park részvényeire megfogalmazott tartás ajánlását (fair érték becslése 820 forint).