Kiterjesztené csápjait Európa legnagyobb állami alapja

Vágólapra másolva!
Nagyobb befolyást kíván szerezni Európa legnagyobb állami alapja, a norvég nyugdíjalap az érdekeltségébe tartozó cégekben, hogy így bírja hatékonyabb és eredményesebb működésre ezeket a vállalatokat. Az alap célja, hogy így aktívabban kezelje befektetéseit, minél jobban növelve azok értékét.
Vágólapra másolva!

Aktívabban kívánja kezelni befektetéseit Európa legnagyobb állami alapja, a norvég nyugdíjalap. Ennek érdekében az alap egy háromtagú vállalati irányítótestületet nevezett ki, melynek az lesz a feladata, hogy azokban a vállalatokban, ahol az alapnak nagyobb részesedése van, erőteljesen hallassák a hangukat például az igazgatósági helyek megszerzése révén.

A norvég olajbevételeket befektető alap így szeretne erőteljesebb nyomást gyakorolni a társaságok vezetőire, hogy a vállalatok minél hatékonyabban és sikeresebben működjenek. A tagok többek között tanácsokkal, javaslatokkal láthatják el azoknak a cégeknek a vezetőit, melyekben az alap részesedéssel rendelkezik, és felszólalhatnak az alapnak nem tetsző intézkedések esetén is. A norvégok szándéka érthető, minél jobban szeretnék növelni részvényesi értéküket, és ha egy vállalat minél eredményesebben működik, az mindkét fél számára előnyös.

A tervek szerint a most megválasztott tagokat akár ezeknek a vállalatoknak az igazgatósági tanácsába is beválaszthatják, hogy az alap így érjen el erőteljesebb befolyást a cégekben. Az alapnak a Volvo igazgatótanácsába már sikerült tagot delegálniuk, és a jövőben további cégeknél is ezt szeretnék elérni.

A most megválasztott háromtagú testületbe nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek kerültek, Peter Montagnon a brit biztosítószövetség egyik vezetőjeként, John Kay a Financial Times neves szakértőjeként érkezett az alaphoz, míg Tony Watson a Vodafone, a Lloyds és a Hammerson igazgatóságában foglal helyet.

Yngve Slyngstad, az alap vezérigazgatója elmondta, hogy a három szakember feladata rendkívül széleskörű lesz, és a vállalatok tulajdonosi struktúráját hosszútávon érintő kérdésekkel ugyanúgy kell majd foglalkozniuk, mint a hirtelen felmerülő speciális problémákkal. Az alap óriási méretéből fakadóan szinte lehetetlen lenne az összes olyan társaságot figyelemmel követni, melyekben a befektetőnek számítanak, így inkább csak azokra kívánnak majd összpontosítani, ahol az alap 1 milliárd dollár feletti kitettséggel rendelkezik.

A norvég alap Európa legnagyobb részvénybefektetőjének számít, az összes tőzsdén jegyzett európai vállalatban átlagosan 2,5 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkezik, és nem ritkán szerepel a társaságok 20 legnagyobb részvényeseit tömörítő listákon. Óriási mérete miatt a kormányzásra készülő norvég ellenzék szeretné feldarabolni, és az egyes részeket akár egymással versenyeztetni.

Az alapban kezelt vagyon egyébként megnégyszereződött 2005 óta, azonban a második negyedév kevésbé volt sikeres a számára. A júniussal záruló előző három hónapban mindössze 0,1 százalékos hozamot ért el az alap, ami igencsak "vérszegénynek" mondható az előző negyedév 5,4 százalékos, és a 2012-es 13,4 százalékos pluszhoz képest. A legfrissebb adatok szerint rekordnagyságúra növekedett a negyedév során a részvénykitettsége az alapnak, míg a kötvényé rekordalacsonyra süllyedt.

Forrás: Origo