Kicsapták az elit osztályból a Raiffeisent

Vágólapra másolva!
Rossz hírrel szembesülhettek az osztrák Raiffeisen részvényesei, ugyanis a bankpapír szeptemberben kikerül a 600 legjelentősebb európai vállalatot tartalmazó Stoxx Europe 600 indexből, ami akár komoly eladói nyomást is helyezhet a későbbiekben árfolyamára. Vele szemben azonban két cseh cég,  a CEZ és a Komercni Banka is bekerült az intézményi befektetők által nagy figyelemmel követett indexbe, aminek rövidesen akár meg is lehet az eredménye.
Vágólapra másolva!

Két cseh cég is bekerült a 600 legjelentősebb európai vállalatot tartalmazó Stoxx Europe 600 indexbe, amely nagyjából az amerikai S&P500 európai megfelelőjének felel meg. Az örömhírrel tegnap piaczárás után szembesülhettek a villamosenergia-iparban tevékenykedő CEZ, és a Komercni Banka részvényesei. A változások szeptember 23-án piacnyitás előtt lépnek érvénybe.

Miért is ilyen fontos a bejelentés?

A döntés azért bír fontos jelentőséggel, mert a Stoxx a világ egyik legnagyobb és legelismertebb indexszolgáltatója. Az általa számított indexeket a világ számos intézményi befektetője, például befektetési alapja használja benhcmarkként, lényegében a befektetései összehasonlító mércéjeként. Ez azt jelenti, hogy befektetéseik összetételét többé-kevésbé az index kosarához igazítják, és többnyire azokat a részvényeket vásárolják, amik szerepelnek az index kosarában. Speciális csoportot képeznek az indexkövető alapok, amelyek nemcsak nagyjából, hanem hajszálpontosan az indexek kosarainak megfelelően állítják össze a portfóliójukat.

Egyelőre azonban mindhiába a jó hír, a befektetők nem fogadták kitörő örömmel a Stoxx bejelentését. A CEZ minimális 0,1 százalékos emelkedése mellett a Komercni Banka árfolyama 0,6 százalékos csökkenést mutat.

A Komercni Banka árfolyama (Prága)

Forrás: Origo

A CEZ árfolyama (Prága)

Forrás: Origo

A régiós papírokat leszámítva több nyugat-európai cég részvénye is bekerült a Stoxx Europe 600 indexbe, közülük is talán a szélerőműveket gyártó dán Vestas, és a nemrégiben tőzsdére lépő német vegyipari Evonik emelhető ki.

Vesztesek is akadnak

Az index felülvizsgálatának egyik legnagyobb vesztese a régióban az osztrák Raiffeisen Bank International volt, a bankpapír ugyanis szeptember 23-ától nem tagja a Stoxx Europe 600 indexnek. Mindez pedig azt jelenti, hogy az indexkövető alapok részéről komoly eladói nyomás is helyeződhet a részvényre.

A Raiffeisen részvénye tegnap hatalmas nyomás alatt volt, az 5 százalékos zuhanást követően ma már nem számít kiugrónak a 0,6 százalékos csökkenés.

A Raiffeisen Bank International árfolyama (Bécs)

Forrás: Origo

Hasonló esetre hazánkban is volt példa az elmúlt egy évben, tavaly novemberben ugyanis az MSCI indexszolgáltató jelentette be, hogy a Richter kikerül a magyar papírokat tartalmazó MSCI Hungary indexből. Mindez akkoriban jókora árfolyamzuhanással járt a Richter számára. Azóta azonban többször is felmerült annak a lehetősége, hogy novemberben visszakerüljön az MSCI indexébe, amire nagy szükség lenne, hiszen a zuhanó Magyar Telekom vélhetően nem fogja teljesíteni a kritériumokat, és így kikerülhet a benchmarkból.

A Richter árfolyama

Forrás: Origo