Készpénz híján kevesebbet csaltak a Szigeten

Vágólapra másolva!
Tart még a NAV nyári ellenőrzés-sorozata, de a Sziget végével a fesztivál tapasztalatai már látszanak. Hatékony volt a fesztiválkártya bevezetése, mert így nem lehet kikerülni a számlaadást.
Vágólapra másolva!

A készpénzes fizetés száműzésével jelentősen csökkent az adóügyi visszaélések száma a fesztiválokon, az általános nyári ellenőrzések azonban ennél rosszabb képet mutatnak - írta a szerdai Napi Gazdaság.

A lap cikkéből kiderül, hogy javában tart még a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzés-sorozata, ennek egyik sarkalatos pontja, a fesztivál-ellenőrzés azonban lényegében lezárult a Sziget utolsó napján. Arra egyelőre nem vállalkozott a hatóság, hogy számszerűsítse a tapasztalatait, annyit azonban közölt, hogy csökkent a szabálytalanságok száma ezeken a helyszíneken.

A lap szerint az ok nem az, hogy a tudatos fesztiválozók kikövetelték volna a nyugtát. Két éve vezették be a Sziget Kft. által szervezett rendezvényeken az úgynevezett fesztiválkártyát, amely száműzte a készpénzes fizetést. Az elektronikus rendszer révén éppen olyan részletes nyilvántartás készül, mintha pénztárgépet használnának a kereskedők, ám itt a rendszerbe kerülés lényegében elkerülhetetlen, nem lehet nyom nélkül fizetni.

Az általános nyári ellenőrzési akciók során a nyugtaadás mellett a szabálytalan foglalkoztatás a legjellemzőbb, valamint az áru bizonyíthatatlan eredete, illetve a rossz dokumentumkezelés. Vagyis a fesztiválkártyák fehérítő hatása ellenére összességében a szabálytalanságok nem tűntek el a Szigetről és a hasonló rendezvényekről sem - ismerteti a napilap.