Jól fogytak a traktorok a Rába partnerénél

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben növelte profitját és árbevételét a második negyedévben a traktorairól és különböző mezőgazdasági gépeiről ismert Deere. Az amerikai vállalat ráadásul továbbra is növekvő keresletre számít a termékei iránt, és a korábban előrejelzett nyereséget is túlszárnyalhatják idén. A Deere egyébként a Rába partnere, így a cég remek teljesítményéből a magyar járműgyártó is profitálhat. A befektetők érthető módon megörültek a bejelentéseknek, és a Deere részvényei nagyobb emelkedéssel készülnek nyitni.
Vágólapra másolva!

Remek eredményekről számolt be második negyedéves gyorsjelentésében az USA egyik legnagyobb mezőgazdasági gépeket gyártó társasága, a Deere. A cég egy év alatt több mint 26 százalékkal, 996,5 millió dollárra tudta növelni nettó profitját, amivel túlteljesítette az elemzői várakozásokat is.

A vállalat ezt nagy részben a 9,32 milliárd dollárra növekvő árbevételének köszönheti, mely szintén kellemes meglepetést okozott.

Forrás: Origo

A Deere gépgyártó üzletága 953 millió dollárral járult hozzá a nettó profithoz, leginkább a termékek iránti növekvő keresletnek köszönhetően. Ugyanakkor a keresletnövekedés kedvező hatásait némileg ellensúlyozták a növekvő termelési és egyéb költségek. A különböző pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó üzletágban 125 millió dollár volt a nettó profit a tavalyi 109,2 millió dollár után, leginkább a hitelportfóliók bővülésének köszönhetően.

Különösen Brazíliában teljesített remekül a cég, a brazil szójabab kitermelés felfutása miatt egy év alatt 26 százalékkal nőtt a traktoreladásokból származó árbevétel a dél-amerikai országban.

Forrás: Origo

Samuel R. Allen vezérigazgató optimistán nyilatkozott az erős számok után, és magabiztosan kijelentette, hogy a cég jó úton halad afelé, hogy egy újabb erős évet zárjon. A remek eredmények szerinte a globális mezőgazdaság jó teljesítményének a "viszatükröződése", és az iparágban tovább folytatódhatnak a kedvező folyamatok. A termékeik iránt tovább növekedhet a kereslet, melyből a befektetők is profitálhatnak.

A cég optimizmusát jelzi, hogy a menedzsment megemelte az idei eredményvárakozásait, és a májusban előrejelzett 3,3 milliárd dollár helyett már 3,45 milliárd dolláros rekordprofittal számol az idei évre. A gépgyártó üzletágban változatlanul 5 százalékos árbevétel növekedést vár a vállalat.
Mivel a Rába a Deere egyik beszállítója (futóműveket gyárt a traktoraiba), így az amerikai cég termékei iránt növekvő keresletből közvetetten a magyar járműgyártó is profitálhat.

Forrás: Origo

A kedvező eredményekre emelkedni kezdett a Deere részvényeinek árfolyama, és a papír 1 százalékos pluszban forog nyitás előtt.

Deere árfolyama (NYSE)

Forrás: Origo