Jó hírek az Egis partnerétől

Vágólapra másolva!
Amerikában is beadta a Remsima névre keresztelt készítmény klinikai tesztjei iránti kérelmet a Celltrion, melynek részvényei közel 6 százalékkal emelkedtek a bejelentés hatására. A Johnson&Johnson Remicade nevű gyógyszerének biohasonló változatának tesztjei hat hónapot vehetnek igénybe, az értékesítések azonban a kedvező felügyeleti döntés esetén is csak később indulhatnak majd az országban az originális készítmény szabadalmi védettsége miatt.
Vágólapra másolva!

A Remsima a Johnson&Johnson éves 6 milliárd dolláros forgalmat bonyolító Remicade névre keresztelt készítményének biohasonló változata. Reumás izületi gyulladások, pikkelysömör okozta gyulladások kezelésére szolgál a készítmény, melynek generikus változatát a Celltrion nagyságrendileg 30 százalékkal alacsonyabb áron fogja kínálni. Mivel a Johnson&Johnson emiatt jelentős forgalomvesztést szenved majd el, a vállalat szabadalmi jogokkal biztosította be magát, hogy a Celltrion 2015 február előtt ne kezdhessen hozzá a Remsima értékesítéséhez.

A biohasonló készítmény engedélyezési eljárása most indul Amerikában, míg több más régióban már zöld utat kapott a vállalat a forgalmazásra. Legutóbb például Európából érkeztek jó hírek. A bevezetési folyamat tehát halad előre, ezzel párhuzamosan pedig a részvény árfolyama is emelkedik (köszönhetően részben a felvásárlási pletykáknak).

A Celltrion árfolyama (dél-koreai won)

Az értékesítés a kelet-európai és FÁK piacokon már el is kezdődhet - hiszen itt nincs szabadalmi védettsége a Remicade-nek -, amit egy együttműködési megállapodás hatására nyolc készítmény vonatkozásában az Egis fog levezényelni. A fehérorosz piacon az első szállítások júniusban már megtörténtek, vagyis a harmadik negyedévben a szerek értékesítése eredményhatással is járhat a vállalat számára. Egy hosszú úton indul el tehát az Egis, hiszen a készítményt több más országban is szép lassan elkezdik bevezetni, később pedig a Celltrion többi készítményét is hasonló módon a piacra fogják dobni. A befektetők nagy figyelemmel vannak a megállapodásból származó előnyökre, melyek érdemben járulhatnak majd hozzá a vállalat eredményszámainak emelkedéséhez is a jövőben.