Ismét fizet osztalékot az állami pénzen megmentett biztosító

Vágólapra másolva!
2008 óta először kezd osztalékfizetésbe a 2008-as pénzügyi krízis során dollár milliárdokkal megsegített AIG biztosító, ráadásul 1 milliárd dollár értékben kezdenek részvény visszavásárlásba, ami szintén egyfajta juttatás a részvényeseknek. A pénzintézet nagyon erős negyedévet zárt.
Vágólapra másolva!

Ismét osztalékfizetésbe kezd a 2008-as válság idején amerikai adófizetői pénzből megmentett AIG biztosító. A társaság tavaly visszafizette az állami segítséget és most már úgy ítéli meg a helyzetet, hogy a részvényeseknek ki tud fizetni negyedévente 10 cent osztalékot. 2008 óta ez az első osztalékfizetése a vállalatnak. Emellett a cég 1 milliárd dolláros részvény visszavásárlást is elkezd, ami szintén egy formája a részvényesi juttatásoknak.

2,73 milliárd dolláros nettó profitot ért el az AIG a második negyedév során, ami 17 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 2,33 milliárd dollárt. A biztosító tisztított egy részvényre jutó profitja 1,12 dollár lett, ami jócskán túlszárnyalta a Bloomberg által készített 86 centes elemzői konszenzust.

forrás: Investor.hu

Az AIG különböző üzletágai is jól szerepeltek a negyedév során, 23 százalékkal nőtt az üzemi eredménye az élet és nyugdíj egységnek, a hedge fundokban és kockázati tőketársaságokban lévő befektetéseken elért profit 3-szor nagyobb lett a tavalyi évnél.

Az AIG részvénye még mindig az egy részvényre jutó könyv szerinti érték alatt forog, ami 66,02 dollár volt a negyedév végén. Igaz, március végén még ez az érték 67,41 dollár volt. A könyv szerinti érték csökkenése mögött meghúzódik az is, hogy az AIG kötvényportfóliójának az értéke csökkent a megemelkedő kötvényhozamok miatt (a kötvények árfolyama csökkent).

A menedzsment célja a hitelek csökkentése, melyek a negyedév végén 42,6 milliárd dollárt tettek ki, bár az is igaz, hogy 2012 végén még 48 milliárd dollárt meghaladó hitelállománnyal rendelkezett a vállalat. A csökkenő eladósodottságtól pedig a hitelminősítés javulását várják.

A részvény nagyon jól reagált a jelentésre, valamint az osztalékfizetésre és a részvény visszavásárlásra, 50 dollár közelébe szökkent az árfolyam, közel 6 százalékot emelkedve.

AIG napi grafikon (NYSE)

forrás: Investor.hu