Hatalmas kötés a Richter piacán

Vágólapra másolva!
Hatalmas átkötésre került sor percekkel fél három előtt a Richter piacán, melyet követően kilőtt a gyógyszergyártó árfolyama. 656 ezer darab részvény fordult meg a parketten 3430 forintos árfolyamon, az eladói és vevői oldalon is ugyanaz a brókercég állt, mely jellemzően intézményi ügyfélkört szolgál ki. Bár már a kötés előtt is jóval átlag feletti volt a forgalom, így összesen már közel 4 milliárd forintnyi értékben kereskedik a Richtert. A gyógyszercég részvényei már napok óta koncentrált eladói nyomás alatt állnak, az elmúlt másfél hétben 8,5 százalékkal zuhant az árfolyam. Egy, vagy akár több nagy intézményi szereplő jelentősebb eladási megbízásai állhattak a háttérben, az okokat viszont egyelőre csak találgatni lehet.
Vágólapra másolva!

Igen jelentős mértékű, 656 ezer darabos átkötésre került sor a Richter piacán, ami árfolyamértéken közel 2,3 milliárd forintnak megfelelő csomag. A Richter összes részvényéhez képest azonban ez a mennyiség mindössze 0,35 százalék. Ugyanazon brókercég állt a vételi és eladói oldalon, melyet követően felfele vette az irányt az eddig igencsak megviselt Richter árfolyama.

Már jó ideje csak esik a papír

Másfél hete megállás nélkül esik a Richter árfolyama, a 3770 forintos magasságokhoz képest mostanra már 8,5 százalékos leértékelődés mutatkozik. Koncentrált eladói nyomás alatt áll a részvény, miközben a vállalat kilátásait beárnyékoló hírek egyelőre nem láttak napvilágot.

A Richter vártnál erősebb negyedéves gyorsjelentést közölt, a menedzsment megerősítette idei várakozásait, és még a papírok értékeltsége sem mondható túlzónak. A fundamentumok tehát továbbra is erősek, ráadásul az MSCI indexekbe való visszakerülésnek is egyre nagyobb a valószínűsége, ami csak tovább hajthatná felfele az árfolyamot.

A részvény esése miatt viszont a technikai kép egyre riasztóbb jeleket küld, hiszen a 3600 forintos támasz elesésével együtt az árfolyam az 50 és 200 napos mozgóátlagokat is könnyen maga mögött hagyta. Újabbnál újabb mélypontokra esik a papír a kedvező vállalati hírek ellenére, amit mindenképp érdemes figyelmeztető jelként kezelni.

A Richter árfolyama (Ft)

Önti a papírt az egyik nagytulajdonos?

Bár az eladók kilétét nem ismerhetjük, a megbízások az elmúlt napokban jellemzően olyan brókercégektől érkeztek, melyek jelentős külföldi intézményi ügyfélkörrel bírnak. A befektetők számára talán emiatt is riasztó lehet látni, hogy miután az Aberdeen alapkezelő 20 százalék alá csökkentette részesedését a Richterben, az intézményi eladások nagy ütemben folytatódtak.

Mivel az Aberdeen által birtokolt Richter részvények jelentős (öt százalék körüli) hányada nincs a részvénykönyvbe jegyezve, nem tudhatjuk azt, hogy július ötödikét követően az Aberdeen folytatta-e az eladásokat. Egyáltalán nem biztos tehát, hogy a nagytulajdonos tranzakciói tartják nyomás alatt az árfolyamot, arról csak akkor bizonyosodhatnánk meg, ha a 15 százalékos küszöb átlépésével ismét bejelentési kötelezettsége lenne az Aberdeennek.

Még ha nem is az Aberdeen áll a megbízások hátterében, a meglehetősen koncentrált eladásokat érdemes komolyan venni. Az eladónak láthatóan sürgős a dolga, hiszen nem akarja megvárni az MSCI indexbe való visszakerülést, és a fundamentális lökést jelentő projektek beérését sem. A jó híreket inkább arra használja (vagy használják), hogy minél több Richter részvénytől megszabaduljanak.

Egyelőre nem tudni, hogy a nagy eladások hátterében mi állhat. Előfordulhat persze, hogy az eladónak fundamentális oldalról vannak fenntartásai a Richter részvényeivel, de ennél talán nagyobb valószínűsége lehet, hogy valamilyen kényszer hatására értékesít (ahogy azt például az Egis esetében is láthattuk tavaly a Tradewinds nevű alap kiszállásakor). Ha nem erről lenne szó, vélhetően más módját választaná az eladásnak.

Most meg ez a furcsán nagy átkötés

A mai jelentős mértékű átkötésnek is lehet köze a Richterre eddig nagy nyomást helyező eladásokhoz, bár konkrétumokra nem tudunk ezzel kapcsolatban sem támaszkodni. Azt ugyanis nem fogjuk megtudni, hogy a mai tranzakciónak ki állt a vételi és eladói oldalán, ahogy azt sem, hogy az elmúlt napokban ki (vagy kik) voltak a titokzatos eladók a Richterben.

Könnyen lehet, hogy a mai átkötéssel vége az árfolyamra nehezedő nyomásnak - hiszen a nagy átkötések, vagy jelentős forgalmak, mint ahogy azt ma a Richter piacán is láthatjuk, sokszor jelölik ki a trendforduló jövetelét -, de sajnos azt is el tudjuk képzelni, hogy ez még nem egy lefutott kör. A jelentős - elsősorban technikai jellegű, nem pedig fundamentális - kockázatok miatt egyelőre érdemes lehet óvatosnak lenni a részvénnyel, talán pár nap múlva már tisztábban látjuk a helyzetet.

A papír árfolyama mindenesetre felfele tart, a nagy kötés óta már 1,5 százalékot emelkedett az árfolyam, így mostanra a pozitív tartományba kapaszkodott vissza.