A rák elleni küzdelemben erősít az Amgen

Vágólapra másolva!
Nem szeretne lemaradni a kedvező kilátásokkal bíró Onyx gyógyszercégről az Amgen, amely ennek érdekében 125 dollárra emelte kiszemeltjéért felkínált összeget részvényenként. Az első elemzői reakciók alapján jó döntést hozott a felvásárló, aminek eredményeképp bő kétszámjegyű emelkedés elé is nézhet az Amgen.
Vágólapra másolva!

5 dollárt emelt a téten az Amgen

10,4 milliárd dollár fejében vásárolhatja fel kiszemeltjét az amerikai Amgen biotechnológia cég a társaság tegnapi közleménye szerint. A vevő még június végén tett részvényenként 120 dolláros ajánlatott az Onyx Pharmaceuticalsra, amelyet most 125 dollárra emelt fel. Az Amgen azonban mindenképpen szerette volna nyélbe ütni az üzletet, miután célpontja komoly potenciállal bír a gyorsan bővüli rákgyógyszerek piacán.

A friss ajánlat 44 százalékos prémiumot jelent a június 28-i 86,82 dolláros záróárhoz képest. Azért ehhez a naphoz célszerű viszonyítani, mert ekkor derült fény arra, hogy az Amgen tárgyalásokba bocsátkozott a felvásárolandó cég vezetésével. A vevőnek nem volt könnyű dolga, hiszen ezt megelőzően olyan nagy gyógyszercégekkel boronálták össze az Onyx-et, mint az AstraZeneca, a Pfizer, vagy éppen a Novartis, ráadásul a menedzsment kevesellte a felkínált 120 dolláros árat. Egy felvásárlási háborúra számítva az árfolyam azonban nem 120, hanem 130 dollár közelében nyitott július elején, ahonnan sokáig nem is nagyon kívánt tágítani. Csupán augusztus közepére csúszott vissza az árfolyam 110 dollár közelébe. A Bloomberg által megkérdezett elemzők ugyanakkor kezdetekben sokkal optimistábbak voltak, hiszen 130-165 dolláros felvásárlási árat is reálisnak tartottak volna az Onxy-ért, amiből végül is nem lett semmi.

Az Onyx Pharmaceuticals árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Miért ragaszkodik az Onxy iránt a vevő?

Az Onyx-akvizíció 2001 óta a legnagyobb lehet az Amgen számára, akkoriban az Immunex Corp.-ért fizettek 16,8 milliárd dollárt a Bloomberg adatai szerint. Az elmúlt három évet tekintve ráadásul az ügylet a harmadik legnagyobbnak számít a biotechnológiai szektorban, csupán a Genzyme 20,1, illetve a Phramasset 10,6 milliárd dolláros felvásárlása múlja felül.

Az Onyx tavalyi 362 millió dolláros bevétele eltörpülni látszik az Amgen 17,3 milliárd dolláros értékesítéséhez képest, ráadásul a forgalom 80 százalékát két a rák kezelésére kifejlesztett készítmény, a Nexavar és a Stivarga adta.

A vállalat erőssége a Krypolis nevezetű leukémia elleni készítmény lehet, amely tavaly kapta meg az engedélyt az USA-ban, ahol egészen 2025-ig szabadalom védi. A gyógyszertől 2021-ig mintegy 3 milliárd dolláros bevételre számítanak a Bloomberg által megkérdezett elemzők. Ezen kívül pedig akár további 9 készítménnyel is bővülhet az Amgen termékpalettája 2016-ig az Onxy felvásárlásának köszönhetően. Az Amgen közleménye szerint a cég profitjában az Onyx-üzletnek 2015-ben lehet jelentősebb hatása.

Forrás: Origo

Az üzlet bejelentését követően még kedvezőbben vélekednek az elemzők az Amgen részvényéről. A Jefferies szakértője ma reggeli elemzésében megerősítette vételi ajánlását és 130 dolláros célárát a biotechnológiai részvényre, míg a Piper Jaffray elemzője 120-ról 140 dollárra változtatta célárát. Ezzel mindketten az optimistább körbe tartoznak, hiszen a Bloomberg által összegyűjtött elemző célárak 117,7 dollárra értékelik az Amgen részvényét, igaz ez még így is kétszámjegyű növekedéssel kecsegtet.

Az Amgen árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo