Harmatgyenge a KKV-k exportja

euró, export, konténer, kikötő
Vágólapra másolva!
A hazai KKV-szektor mindössze 23 százaléka végez export-import tevékenységet, amiből az export aránya még alacsonyabb, mintegy 6 százalék – derül ki a K&H 350 cégvezető megkérdezésével lefolytatott kkv-kutatásából. A fenti adatok különösen kedvezőtlenek annak fényében, hogy a magyar gazdaság fő hajtóereje továbbra is a külkereskedelem.
Vágólapra másolva!

A K&H tanulmánya szerint a kkv-k leginkább az európai országokra koncentrálják az exporttevékenységüket: legnagyobb arányban, (37%) Németországba exportálnak, míg 30 százalékuk Romániába szállít. A sorban a következő helyeken Ausztria és Szlovákia áll.

A kevés kedvező jel közül az egyik, hogy az exportáló cégek csaknem fele, tervezi tovább bővíteni tevékenységét. A vállalkozások azonban inkább az eddig megszokott területekre összpontosítanak, és nehezen indulnak el más irányba.

Kevesen kezdenek bele

Azoknál a vállalkozásoknál, amelyek jelenleg nem folytatnak exporttevékenységet, továbbra is nagyon csekély az érdeklődés: mindössze 7 százalékuk tervezi, hogy a következő egy évben exportálásba kezd.

Az okok között a vállalkozások legnagyobb részben (63%) a cég tevékenységének, termékének jellegét illetve a külkereskedelmi kapcsolatok hiányát jelölték meg. A tőkehiányt csupán a megkérdezettek 3 százaléka jelölte meg a legnagyobb akadálynak.