Gyenge munkaerőpiaci adat jött az USA-ból

Vágólapra másolva!
Gyenge lett a havi munkaerőpiaci adat az USA-ban, az arany 1300 dollár közelébe ugrott. Csak 162 ezer fővel nőtt a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban júliusban, holott az elemzők 185 ezer fős növekedést jósoltak. Az előző havi adatot pedig 195 ezer főről 188 ezer főre csökkentették. A munkanélküliségi ráta viszont 7,4 százalékra süllyedt a korábbi 7,6 százalékról.
Vágólapra másolva!

162 ezer fővel nőtt július során a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma az USA-ban, mely első ránézésre kedvező adatnak tűnik, de az elemzők ettől magasabb, 185 ezer fős bővülést vártak. Tovább rontja a képet, hogy az előző havi 195 ezer fős növedést muattó adatot 188 ezer főre csökkentették.

forrás: Investor.hu

A munkanélküliségi ráta azonban az előző havi 7,6 százalékról 7,4 százalékra esett, ami a 7,5 százalékos prognózistól jobbnak számít. A Fed korábban azt kommunikálta, hogy 6,5 százalékos munkanélküliségi ráta elérése a cél. A csökkenő adat mögött viszont a munkaerőpiacot elhagyók számának a növekedése húzódik.

forrás: Investor.hu

Mik a reakciók?

Az adat megjelenése után nagyot szökkent az arany árfolyama, pedig reggel még nagyon gyengének tűnt, főleg úgy, hogy benézett 1300 dollár alá. A piacok bízhatnak a nem túl jó számok után, hogy a Fed továbbra sem tervezi a kötvényvásárlások csökkentését.

Arany napon belüli grafikon (dollár/uncia)

forrás: Investor.hu

Az adatok után a dollár gyengülni kezdett, de a részvényindex is esni kezdtek és a határidős S&P 500 index 1700 pont alá esett be.