Vágólapra másolva!
Ma is lefelé csorog a budapesti tőzsdeindex árfolyama, a BUX-ot nem segíti a ma jelentő OTP sem, amely bár első ránézésre kedvező számokat tett közzé, a nem teljesítő hitelarány gyorsuló emelkedése, valamint a folyamatban levő devizahiteles mentőcsomag is kockázatokat rejt a későbbiekben. Ezért a bankpapír árfolyama is csökken a korai órákban, de a többi blue-chip sincs ma nagy formában eddig. A forint eddig túl nagy mozgást nem mutatott, az euróval szembeni árfolyam 299 közelében ingadoik.Nyugat-Európában is a negatív tartományban időznek a vezető indexek, délután az Amerikában publikálásra kerülő makroadatok mozgathatják majd meg a befektetőket.Olvassa el reggeli amerikai és ázsiai piaci összefoglalónkat is: Beborult az ég a Wall Street felett
Vágólapra másolva!

Jelentett az OTP

Negyyedik napja van mínuszban a magyar tőzsde, miután Európában is lefelé veszik az irányt az indexek. Az OTP gyorsan mínuszba csúszott kezdeti kisebb emelkede után ma közzétett gyorsjelentése következtében, habár túl nagy reakciót nem váltott ki negyedéves számaival.

Az OTP árfolyama

Forrás: investor.hu

Összességében az elemzői várakozásoknál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentést közölt a legnagyobb hazai bank, az adózott eredmény kiugró értékét azonban nagyrészt egy számviteli elszámolásból eredő tétel magyarázza. Habár ezt leszámítva is sikerült megverni a becsléseket, a nem teljesítő hitelarány megint gyorsulva emelkedik, valamint a folyamatban levő devizahiteles mentőcsomag is kockázatokat rejt. A pénzügyi tranzakciós illeték megemelésének negatív hatásai pedig a második félévben jelentkeznek majd. Ezért az összességében semleges kép óvatosságra inthet a részvényekkel kapcsolatban.

Forrás: investor.hu

A többi blue-chip sem kezdett erősen a Magyar Telekom és a Mol 0,6 százalékkal gyengül, míg a Richter 0,9 százalékos csökkenésével a sor végén áll, míg az Egis tegnapi záróárán időzik. A forgalom pedig meglehetősen gyér a budapesti értéktőzsdén, amire talán magyarázat, hogy a régióban ma az osztrák és a lengyel piac is zárva tart.

Forrás: investor.hu

Kellemes meglepetést okozott a számok terén a CIG Pannónia második negyedéve, a várakozásokkal ellentétben sikerült pozitív eredményt elérni, főként az életbiztosítási üzletág teljesített jól. Ezzel együtt a számok mögött húzódó folyamatok továbbra is kockázatokat tartogatnak a befektetők számára, mivel az értékesítés szintje változatlanul igen alacsony. Nagy reakció a CIG részvényekben sincs, a tegnapi záróárán stagnál a papír.

Az euró/forint árfolyam úgy tűnik nem tud elmozdulni a 299-es szinttől, ma is ennek környékén indítja a napot a hazai deviza. Az USDHUF 225,1 körül, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 241,2 környékén ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: investor.hu

Korrigálnak az európai parkettek

Nyugat-Európára is átragadt a tegnapi amerikai és a mai ázsiai rossz kereskedési hangulat, a vezető indexek pirosba öltöztek ma reggel. A német és a francia tőzsde néhány tized százalékkal halad lefelé, míg Milánóban ma zárva tart a börze, de Lengyelországban és Ausztriában sincs kereskedés. Habár Európából nem látnak napvilágot fontos adatok, délután Amerikában makroadat dömping lesz, ami az öreg kontinensen is megmozgathatja majd a piacokat.

Forrás: investor.hu

20 milliárd dollár értékben készül Airbus gépeket vásárolni a British Airways anyacége, a IAG. Az Airbus Group (korábban EADS) által gyártott gépek között leginkább rövidebb utazásra alkalmasakat és az üzemanyag takarékos Neo-t veszik elsőssorban. Az EADS részvények kisebb emelkedéssel reagáltak a hírre, míg az IAG minimálisan csökken.

Az elemzői konszenzushoz képest magasabb profitot ért el a Holcim. A társaság 383 millió frankos profitja túlszárnyalja 369 millió frankos várakozást, annak ellenére, hogy a cég szerint gyenge volt az indiai kereslet. A részvény kisebb mínuszban kezdte a napot.

4 hónapos csúcsra emelkedett az északi-tengeri olaj, a Brent árfolyama tegnap, mivel Egyiptomban szükségállapotot rendeltek el és egyre komolyabb az esélye a polgárháborús helyzet kialakulásának.