Fellélegeztek a nyersanyagpiacok

Vágólapra másolva!
A vártnál kedvezőbb múlt heti kínai makroadatok lélegzethez juttatták az elmúlt hónapokban megtépázott nyersanyagpiacokat. A statisztikák arról árulkodtak, hogy a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználójának számító Kína mégsem teljesít olyan rosszul, mint amire korábban számítottak, ami meghozta a vételi kedvet az olyan megtépázott termékek esetén is, mint a réz, vagy a platina.
Vágólapra másolva!

Alaposan meglepték a piacot a múlt héten közzétett kínai makroadatok, melyekből a legtöbben arra következtetnek, hogy a világ második legnagyobb gazdasága talán mégsem lassul olyan mértékben, mint amire korábban számítottak.

Különösen az export-import adatok okoztak meglepetést, a kínai kivitel egy év alatt 5,1 százalékkal bővült júliusban, holott a szakértők csak 2 százalékos növekedésre számítottak. A júliusi import ennél is kellemes meglepetést okozott, mivel 10,9 százalékkal bővült a várt 1 százalék helyett. Ráadásul a júliusi hivatalos kínai beszerzési menedzserindex szerint folytatódott a feldolgozóipar bővülése, és az ország ipari termelése, és a beruházások üteme is nőni tudott a hetedik hónapban.

Megugrott a réz

A kínai gazdaság javulásáról árulkodó statisztikák pedig jó hírnek számítanak a megtépázott nyersanyagpiacok számára. Mivel Kína a világ legnagyobb nyersanyag-felhasználója, a kínai gazdaság alakulása nagy mértékben befolyásolja a nyersanyagok árfolyamát is. Például Kína szippantja fel a világ rézkínálatának 40 százalékát!

A gazdasági folyamatok alakulására egyik legérzékenyebb réz három éves mélypontjáról pattant fel az elmúlt napokban, nagy részben a kedvező adatok hatására, és ez a lendület új kéthónapos csúcsra repítette. De egyéb nyersanyagok iránt is megélénkült a kereslet a kínai makroadatoknak köszönhetően, többek között a platinum és a palládium is ralizni kezdett.

Réz árfolyama

Forrás: Origo

Wan Ling, a CRU Group iparági szakértője szerint a júliusi kínai importadat egyértelműen optimizmust hozott a nyersanyagpiacokra, és ez a jókedv továbbra is kitarthat. Emiatt rövidtávon további árfolyam emelkedést vár a szakértő.

Az elmúlt pár napban látott keresletélénkülés enyhítette a nyersanyagpiacokon lévő nyomást. Az elmúlt hónapokban inkább szabadultak a befektetők a nyersanyagoktól, ami az árfolyamok meredek csökkenéséhez vezetett. A széleskörű Thomson Reuters nyersanyagindex például 10 százalékot esett ebben az évben, melynek legfőbb oka a kínai gazdasági lassulás körüli félelmek voltak. Az elmúlt napok drágulása ellenére pedig a réz árfolyama még mindig 9,1 százalékkal mozog lejjebb, mint 2012 végén.

Thomson Reuters nyersanyagindex

Forrás: Origo

A nyersanyagpiacok zuhanását látva számos szakértő kezdte kongatni a vészharangokat, és kezdett el figyelmeztetni a tartós mélyrepüléseklehetőségére. Többek között a Világbank gazdasági vezetője, és a neves Credit Suisse fogalmazott meg ilyen véleményeket.

Segíthet a monetáris lazítás is

Egyes elemzők szerint a kínai monetáris lazítás további javulást hozhatnának a nyersanyagpiacokra. A kínai vezetés már jelezte, hogy 7 százalék alatti éves növekedést már nem tolerálna, és ha szükséges, kész beavatkozni a minimumcél elérése érdekében. Ha a jegybank tovább lazítana monetáris politikáján, az segíthetne megállítani a kínai gazdaság lassulását, ami a nyersanyagokra is kedvező hatással lenne. Erre lehetőséget adna a változatlanul alacsony kínai infláció is.