Feketelistán Magyarország a Raiffeisennél

Vágólapra másolva!
Növekedési terveinek megnyirbálását tervezi a Raiffeisen a kelet-közép-európai régióban, írja a Financial Times a bank vezérigazgatójának szavaira hivatkozva. Egyetlen országból sem vonulnak azonban ki, vagyis a magyar leánybank ilyen jellegű leépítésével kapcsolatos félelmek is alaptalanok. Növekedni viszont más országokban szeretne a Raiffeisen.
Vágólapra másolva!

Forrás: rbinternational.comA Raiffeisen vezérigazgatói székét júniusban átvevő Karl Sevelda szerint egyelőre nincs napirenden, hogy bármelyik közép-kelet-európai piacát is elhagyja a bank. A délkelet-európai régióban lassabb növekedésre állnának át, miközben Szlovéniában a tevékenység szűkítése lesz a cél. A jelenlegi piaci körülmények miatt sajnos Magyarországon sem igen akar bővülni a bank, ami nagyrészt betudható lehet a különadó terheknek, és a küszöbön áló újabb devizahiteles mentőcsomagnak.

A Raiffeisen számára hat olyan húzópiac van, ahova szeretnék az erőforrásaikat allokálni. Ilyen a cseh, a szlovák, a román, az osztrák és az orosz.

A vezérigazgató szavai nem hatnak újdonságként. A szlovén és magyar piacon a tevékenység szűkítésére vonatkozó tervek már az eddigi nyilatkozatokból is kisejlettek, ráadásul a tavalyi eredményszámok tükrében sincs semmi meglepő ezzel kapcsolatban (a magyar operáció vesztesége jelentős, ami mellett a szlovén volt a másik piac, mely nem volt képes profitot termelni). A magyar leánybank esetleges eladásával kapcsolatos félelmeket azonban - legalábbis egyelőre - eloszlatta Sevelda.

A bank vezetője beszélt a szükséges tőkeemeléssel kapcsolatos opciókról is, melyek az eddigiekben is már említettekhez képest nem jelentettek sok újdonságot. Egy stratégiai partner keresése is a lehetőségek között szerepel, sőt ismét beszélt Sevelda egy közel-keleti állami alap megjelenéséről.

Eközben a Raiffeisen árfolyama erős technikai ellenállásokhoz érkezett, az 50 napos mozgóátlag és a csökkenő trendvonal egyaránt útját állhatja a további emelkedésnek. Ráadásul a tőkeemeléssel kapcsolatos bizonytalanság még mindig ott lebeg a befektetők felett, hiszen konkrétumokat egyelőre nem tudunk azzal kapcsolatban.

A Raiffeisen árfolyama (EUR)