Vágólapra másolva!
Jó befektetések lehetnek a közép-kelet-európai régiós részvények az elkövetkezendő időszakban a Morgan Stanley szerint. A bankház már be is vásárolt lengyel, cseh és román papírokból a május vége óta látott nagyobb esések közepette, és a befektetések eddig jó választásnak bizonyultak, ugyanis ezeknek az országoknak sikerült kimaradniuk az utóbbi hetek nagyobb eladási hullámából. Fájó pont viszont, hogy a magyar részvényekben még annak ellenére sem lát lehetőséget a befektetési bank, hogy a régió kilátásaival kapcsolatban igencsak optimisták.
Vágólapra másolva!

A közép-kelet-európai régió részvényei jó befektetések lehetnek az elkövetkezendő időszakban a Morgan Stanley elemzői szerint, azonban ez nem azt jelenti, hogy minden ország részvényeit szereti a bankház. Magyarország például hiányzik a listáról, vélhetően a nagyobb piaci kockázat és például a devizahiteles mentőcsomaggal kacsolatos bizonytalanságok miatt.

Május végétől a feltörekvő piacok részvényei, kötvényei és devizái is megsínylették, a Fed kötvényvásárlási programjának mérséklésével kapcsolatos bizonytalanságokat. Az MSCI Emerging Market Europe Index több mint 11 százalékkal került lejjebb, ráadásul az elmúlt napokban újból felerősödtek a félelmek a pénznyomda mérséklésével kapcsolatban, ami szintén nem kedvezett a piacoknak.

De a piaci nyugtalanság közepette is találhatnak a befektetők olyan helyeket, amelyek értéket teremthetnek számukra, Ruchir Sharma a Morgan Stanley vezető feltörekvő piaci és globális makro stratégája szerint. Közép-Kelet-Európában a Morgan Stanley Investment Management, amely intézmény közel 350 milliárd dollárt kezel, bevásárolt lengyel, cseh és román részvényekből is. Ezen országok tőzsdéinek sikerült semlegesíteni magukat az elmúlt hetek nagyobb eladási hullámától is.

Ugyanis míg például a magyar BUX index több mint 2 százalékos mínuszt szedett össze augusztusban, addig például a lengyel közel 4, a cseh 4,8, míg a román 10 százalékot ment felfelé augusztus elejétől. Igaz, hogy az év elejétől számítva a hazai parkett még mindig a lengyel és a cseh előtt jár, de az elmúlt hetekben éppen ellentétes mozgásokat lehetett megfigyelni a régiós piacokon. Forrás: investor.hu

A közép-kelet-európai börzéket még a legutóbbi feltörekvő piaci esések előtt mélybe rántotta az eurózóna adósságválsága, hiszen ezek az országok ezer szállal kötődnek nyugat-európai társaikhoz. Az MSCI Emerging Market Europe index még mindig közel 30 százalékkal van alatta 2011-es csúcsának, ahonnan az eurózóna perfériaországaival kapcsolatos félelmek állították lejtmenetbe a parketteket, biztonságosabb menedékbe küldve a befektetőket.

Azzal viszont, hogy a legutóbbi adatok szerint az eurózóna gazdasága kikecmergett a gödörből, a lengyel vagy a cseh gazdaság is nagyot profitálhat. Lengyelország lehet az egyik fő haszonélvező, mivel az ország fizetési mérleg hiánya szűkül, a lengyel jegybanknak pedig bőven van még lehetősége a kamatvágásra a gazdaság felpörgetése érdekében.

Az, hogy a régiós piacok iránt nem általános az optimizmus, látszik a devizák teljesítményéből is, hiszen a forint az elmúlt három hónapban a legnagyobb mértékű gyengülést szenvedte el az euróval szemben, míg a cseh korona, közel 1,5 százalékot erősödött. A forintra a készülő devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanságok, és a további jegybanki kamatcsökkentések lehetnek negatív hatással.

Forrás: investor.hu

Ha a piacok értékeltségét vizsgáljuk, akkor is azt mondhatjuk, hogy az európai feltörekvő piacokban nagyobb az emelkedési potenciál. P/E alapon tekintve ugyanis a fejlődő piacok alulértékeltnek tűnnek az elmúlt évek átlagához viszonyítva, innen pedig általában árfolyamemelkedés szokott következni. A fejlett országok indexeit tömörítő index P/E rátája azonban az átlag felett van, ami inkább a túlértékeltséget jelzi.

Forrás: investor.hu