Elpattanhat egy újabb japán húr

Vágólapra másolva!
A jen év eleje óta tartó drasztikus gyengülése az elmúlt hónapokban megtorpant, mostanra azonban úgy tűnik, hogy az egészségesnek mondható korrekciót már a hátunk mögött hagytuk. A grafikon nagyon durva jeleket küld, ha a technikai elemzés ezúttal is hasznosnak bizonyul, a japán fizetőeszköz még egyszer annyit gyengülhet a dollárral szemben, mint amit eddig láttunk.
Vágólapra másolva!

A japán gazdaságpolitika agresszív, jengyengítő politikájának köszönhetően sikerült megállítani a japán fizetőeszköz hosszú évek óta tartó erősödési szériáját. A trendtörésre egy igen határozott lendülettel került sor, tavaly év vége óta ugyanis a jen a 80-as szintekről egészen a lélektanilag fontos 100-as értékekig botlott a dollárral szemben.

A nagy szakadás azonban a tavaszi hónapokban alábbhagyott, és azóta egy egészségesnek mondható korrekciót mutatott be a jen. Így viszont a grafikonon egy igencsak figyelemreméltó zászló alakzat szúrja ki a szemünket, amiből ha sikerül kitörnie az árfolyamnak, akár még egyszer ekkora gyengülés következhet Japánban.

A heti grafikonon megfigyelhető formáció akkor küld vételi jelzést, ha a korrekciós fázis felső ellenállását áttöri az árfolyam. Ilyen értelemben még várnunk kell a piacra lépéssel, de érdemes lesz nagyon odafigyelni. Amennyiben ugyanis kitör a jen, úgy az alakzatból számolható célár a 120-as szinteken található.

Kicsit közelebbről is érdemes azonban megvizsgálni a grafikont, hiszen a napi elmozdulások alapján már akár sokkal hamarabb beszállási pont adódhat, mint amit a hetes ábráról leolvashatunk. Az ötven napos mozgóátlagot ugyanis elhagytuk, és egy éppen egy háromszögből való kitöréssel próbálkozunk. Ha a 99-100-as szinteket legyűrjük, akkor a 103-as magasságban levő korábbi csúcsig gyengülhet a jen, azt követően pedig akár újabb magasságokkal is kénytelenek leszünk megbarátkozni.

Ha tehát a technikai elemzés által küldött üzenetek valóra válnak, úgy a japán gazdaságpolitika is közelebb kerülhet a gazdasági növekedést beindítani akaró és némi inflációt generáló szándékához. A jen gyengülése ugyanis sokban segítheti a célok teljesülését.