Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben nem lehetett túl jól kereskedni a nagyobb amerikai finomítókkal. Az árfolyamok oldalazást mutattak be, nagyon kis kilengés mellett. Most úgy fest, éledezik a szektor és megindulhatnak felfelé. Persze egy-két komolyabb akadállyal azért még meg kell küzdeniük. Augusztusban közelebbről is megismerkedhetnek az Investor Trader ügyfelei a New York Stock Exchange parkettjével, ugyanis legújabb akciónk keretében rendkívül kedvező díjak mellett lehet kereskedni amerikai részvényekkel! További részletekről ezen a linken olvashat.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban nem mutattak komolyabb mozgást a meghatározó amerikai finomítók, leginkább egy szűk sávban oldalazgattak. Most úgy fest, vége lehet a vergődésnek és ismét megrohamozhatják a csúcsokat.

Phillips 66: Az 50 napos fölé ugrott

Hatalmas ralit mutatott be a szerdai kereskedés során a Phillips 66 olajcég, mely a ConocoPhillipsből vált ki. A részvény a 200 napos mozgóátlagról ugrott fel, miután heteken keresztül csökkenő trendben mozgott.

Az utóbbi napokban a 200 napos mozgóátlaggal vívott nagy csatát a papír, melyet mintha megnyert volna. Az árfolyam az egyik csökkenő trendvonalat is áttörte, jelenleg pedig az 50 napos mozgóátlag körül motoszkál. Ha sikerül folytatni a ralit, akkor egy újabb csökkenő trendvonal lehet akadály, de optimista esetben 67 dollárig, illetve 70 dollárig is eljuthat a részvény.

Az MACD vételi jelzése, illetve az RSI emelkedő trendje mindenképpen jó jelnek számít.

Phillips 66 napi grafikon (NYSE)

forrás: Investor.hu

Tesoro: Stabilan az 50 napos mozgóátlag fölött

A 200 napos mozgóátlag alá nem esett be a Tesoro papírja az elmúlt hetekben sem, de csak pár nappal korábban volt képes arra, hogy az 55 dolláros szinten túllendüljön. Most az 50 napos mozgóátlag fölött próbál egy nagyobbat nyújtózkodni a papír.

Sikeres megindulás esetén 60 dollárnál látható az első komolyabb ellenállás, ha viszont azon átjut, akkor közel 10 százalékot mehet még, egészen 65 dollárig.

Az indikátorok ezen a grafikonon is jól festenek, az MACD vételt mutat, az RSI pedig stabilan emelkedik.

Tesoro napi grafikon (NYSE)

Forrás: Investor.hu

Valero: Behozza a lemaradást?

Az előző két olajfinomítással foglalkozó céghez képest a Valero papírja van leginkább lemaradva, még mindig az 50 napos mozgóátlag alatt van a részvény. Az utóbbi hetek lejtmenetét az egyik legjobban ez a cég szenvedte meg.

Amennyiben képes lesz követni a szektortársakat, akkor a 200 napos mozgóátlagról felpattanva az 50 napos mozgóátlagon eljutva akár 39 dollár környékéig is ralizhat a papír. Hosszabb távon pedig a 42 dollárnál lévő lokális csúcs lehet a cél.

Valero napi grafikon (NYSE)

forrás: Investor.hu

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.