Egy kicsit elment a kedvünk a vásárlástól

Vágólapra másolva!
A tavaszi hónapok után kissé megtorpant az emberek fogyasztásnövekedése, de a parlamenti választásokhoz közeledve valószínűleg vissza fog térni.
Vágólapra másolva!

Júniusban kevesebbet vásároltak a magyarok, mint az előző hónapban. A statisztikai hivatal szerint a nyár első hónapjában 0,4 százalékkal kevesebb árut, szolgáltatást vettek az emberek az előző hónaphoz képest.

Áprilisban és májusban kis növekedést mért a KSH, a mostani adat tehát kis megtorpanást jelez. Az emberek vásárlási kedve egyébként lényegében 2006 ősz óta romlott. A Gyurcsány-csomag, majd a 2008 őszén kitört válság, majd a 2012-ben elszenvedett gazdasági recesszió és az, hogy alig jött létre új munkahely, a banki törlesztőrészletek pedig emelkedtek, illetve a magasban maradtak – ezek miatt kis megszakításokkal folyamatosan esett a kiskereskedelmi forgalom.

Tavaly év vége óta azonban kis élénkülés látszódott a kiskereskedelemben. Az árak alig emelkednek, a reálbérek nőnek, a nyugdíjaknál is nagyobb az emelés az inflációnál, ezek pedig abban is megmutatkoztak, hogy az emberek idén tavasszal kicsit elkezdtek költekezni. A mostani, júniusi adat ezt a képet árnyalja, de az újabb rezsicsökkentés és a devizahiteleseknek beígért újabb mentőcsomag, majd a jövő tavaszi parlamenti választásokhoz közeledve a további kedvcsináló-népszerűségnövelő intézkedések inkább annak az esélyét növelik, hogy a lakossági fogyasztás idén kissé nőhet.