Tényleg ilyen puha lesz a devizahiteles csomag?

Vágólapra másolva!
Már csak napok kérdése és kiderül, hogy a kormány pontosan hogyan szeretné kezelni a devizahitelesek problémáit. Bár egyelőre még semmi sem biztos, az eddig elhangzott nyilatkozatokból kirajzolódó kép egy "puha" megoldás irányába mutat. Forintosítanák a tartozásokat, azonban a végtörlesztéshez, vagy árfolyamgáthoz hasonló terheket nem raknának újra a bankrendszerre. Az OTP részvényeket eddig nyomás alatt tartó mentőcsomag (legalábbis az információmorzsák alapján) egyelőre mintha semmi katasztrofálisat nem tartalmazna, a befektetők mégsem ajánlott még hátradőlni.  
Vágólapra másolva!

Orbán Gábor és Kósa Lajos tegnapi nyilatkozatainak üzenete, hogy a kormány a devizahiteleseket úgy szeretné megsegíteni, hogy közben nem rak a végtörlesztéshez, vagy árfolyamgáthoz hasonló extra terheket a bankrendszerre. A tartozásokat úgy forintosítanák, hogy az minden egyes hitelfelvevő számára kötelező érvényű lenne, kérésre azonban ki lehetne maradni abból. Amivel a korábbi beszámolók nem igen foglalkoztak, hogy a kormány a lépéssel nemcsak a lakossági devizahitelesek helyzetét szeretné kezelni, hanem az önkormányzati hitelesekét is.

Kósa Lajos nyilatkozatának egy másik érdekes aspektusa is van, ami azt sugallja, hogy senkinek sem érdemes kimaradni a forintosításból. Szerinte amíg vannak devizahitel-szerződések, addig az MNB nem tud "normális áfolyampolitikát csinálni", amivel mintha a politikus burkoltan a gyengébb forint iránti igényt fogalmazta volna meg. Nem tudhatjuk persze, hogy a kijelentéssel Kósa Lajosnak mi volt a célja, mindenesetre tekintettel a monetáris politikában való jártasságára, azt érdemes fenntartásokkal kezelni.

Az eddigiek alapján tehát az OTP részvényesek nyugodtan hátradőlhetnének, hiszen a korábbi félelmekkel ellentétben úgy tűnik, nem kell újabb hatalmas veszteségeket lenyelniük. Legalábbis olyan formában nem, ahogy azt korábban már láthattuk. Azt ugyanis nem szabad elfelejteni, hogy a forintosításon túl a kormánynak az is a célja, hogy a megmentett devizahiteleseknek érezhetően csökkenjenek a terheik.

Mivel a piaci árfolyamon történő forintosítással ez a vágya a kormánynak nem teljesülne, számos olyan opció felmerülhet még, amivel bizony a bankokon is csattanhatna az ostor. Ha például olyan szcenárió valósul meg, amiről korábban az ismert befektetési szakember Zsiday Viktor is írt (mely szerint a bankok számára előírnának a forintosított hitelekre egy alkalmazható kamatplafont), az a kamatmarzs szűkülésével és a bankok profitabilitásának tartósabb romlásával járhatna. Lehet tehát, hogy egyszeri veszteséget ezúttal valóban nem nyeletnek le a bankokkal, de számos olyan ötlet lehet még a kalapban, ami apasztja a pénzintézetek elérhető nyereségét.

Bár tehát a nyilatkozatok első ránézésre megnyugtatóan hatnak az OTP részvényesek számára, még korai lenne hátradőlniük a befektetőknek. Nem is teszik egyébként, az árfolyam továbbra is a 4300 forintos szinteken áll, és egyelőre elég gyengén fest.

Az OTP árfolyama (Ft)