A leggazdagabb ázsiai bevásárol Európában

Vágólapra másolva!
A hongkongi ingatlanmogulnak megtetszett, hogy Európában most minden olcsó. Jön és felvásárol.
Vágólapra másolva!

Az európai telekommunikációs piacon fogja növelni részesedését Léj Ká-szing, aki a Bloomberg szerint Ázsia leggazdagabb embere. A hongkongi mágnásnak mostanában nem megy jól, mert a helyi ingatlanpiac lelassult - írja az üzleti híroldal. Cége a Cheung Kong Holdings első féléves jelentésében 13 százalékos profitzuhanásról számolt be. Igaz egy másik cége 23 százalékos növekedést ért el, mert az nem az ingatlanpiacon aktív, hanem erőművei vannak.

Ká-szing eközben kiszállt egy helyi szupermarket-láncból is, megvásárolta a Telefonica telekomóriás ír cégét. Közel egymilliárd euróért (300 milliárd forint) a holland AVR Afvalverwerking szemétfeldolgozót is megveszi. (Ká-szing korábbi üzleteiről az Investor.hu-n olvashat.)

A Bloombergnek egy elemző egyszerűen írta le a befektető stratégiáját: a lassuló európai gazdaságban olyan befektetési lehetőségeket keres, amely most viszonylag olcsón meg tud venni, és jelentős növekedést vár tőle.

Ká-szinget Hong Kongban csak Supermannek becézik óriási vagyona miatt, a világon a 16. leggazdagabb embernek számít a Bloomberg összesítése szerint. A most 85 éves vállalkozó a második világháború után művirággyárral kezdte üzleti sikereit, majd a kínai kulturális forradalom után az akkor még zuhanó ingatlanpiacba fektette pénzét.