Vágólapra másolva!
Hullámvasútra ült ma az OTP, ugyanis a bankpapír reggeli emelkedéséből 1 százalék feletti mínuszba is süllyedt, azonban zárásra mégis sikerült a pozitív tartományban befejeznie a kereskedést. A BUX végül néhány ponttal alacsonyabban fejezte be a napot, amiben a Magyar Telekom 1 százalék feletti esése is ludas volt.Nyugat-Európában is hasonló folyamatok játszódtak le, ugyanis a DAX szinte ugyanazt az utat járta be mint az OTP, 1 százalék feletti mínuszából tudott zöldbe kapaszkodni. A többi vezető index felemásan mozog az utolsó kereskedési órában.Amerikában a Nasdaq szerepel jól az Apple-nek és a BlackBerry-nek köszönhetően, míg a Dow Jones és az S&P 500 csak minimális elmozdulást mutat egyelőre.
Vágólapra másolva!

Nagyot fordult az OTP

Zárás felé közeledve belehúzott a magyar tőzsde, és a nap közben felszedett nagyobb mínuszait szépen leadva sikerült nullához közel befejeznie a kereskedést. Ma a nemzetközi tőzsdék mozgásait teljesen lekövette a BUX, a régióban csak a harmadik a magyar parkett a lengyel és az osztrák tőzsde mögött.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az OTP-t követte egy ideig a budapesti tőzsde teljesítménye is, ugyanis nap közben a bankpapír egy százalék feletti mínuszával nehezékként húzta vissza a BUX-ot is, de zárásra éppen az OTP-nek köszönhetően sikerült erőre kapnia, azonban főként a Magyar Telekom miatt elmaradt a pluszos zárás. Az OTP 0,8 százalékos emelkedéssel zárt, mellette még a Richter produkált jó teljesítmény a hétfői kereskedésben, ráadásul forgalma is megközelítette a bankpapírét, míg a többi blue-chipben alig lézengtek vevők.

Az OTP árfolyama

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Mol 1 százalékhoz közeli csökkenéssel tért nyugovóra éjjel megjelenő gyorsjelentése előtt, míg a Magyar Telekom méretesebb mínuszban zárt, az Egis pedig kis forgalom mellett enyhén emelkedett.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A forint a reggeli gyengüléséből valamelyest visszább hozott, de túl nagy mozgást nem produkált ma a hazai deviza, az euróval szembeni árfolyam a 297-es szint körül ingadozik. A dollár/forint 223,5-nél, míg a svájci frank kereszt 241,1 körül jár.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Hullámvasutazott a DAX

A kereskedés végéhez közeledve Nyugat-Európában is mérsékelték mínuszaikat a vezető indexek, sőt a német és az olasz tőzsde már emelkedni tud. A DAX igen nagy hullámvasúton van túl, hiszen bár erősödéssel kezdte a napot, a kereskedés folyamán volt már 1 százalék feletti mínuszban is, az utolsó órában azonban megint pluszban áll.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az európai részvények közül a vegyipari cégek és a nyersanyagkapcsolt vállalatok teljesítenek a legjobban. A német BASF több mint 2,5 százalék felett drágul, míg például a Rio Tinto közel 2 százalékkal menetel felfelé.

Az osztrák tőzsdét a Telekom Austria húzza vissza 2 százalék körüli mínuszával, ugyanis a cég a vártnál gyengébb negyedéves adatokat publikált.

Szárnyal a BlackBerry

Amerikában a Nasdaq szerepel a legjobban a vezető indexek közül, míg a Dow Jones és az S&P 500 csak pár pontos elmozdulást mutat.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai közül a technológia szerepel a legjobban, míg az energia a sor végén kullog.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

A Nasdaq-ot az Apple 2,5 százalékos plusszal segíti, amiben szerepet játszhat, hogy szeptember 10-én termékbejelentésre készül a cég. A BlackBerry pedig már több mint 4 százalékkal kerül feljebb, miután a cég bejelentette, létrehozott egy speciális bizottságot, melynek a társaság előtt lévő különböző stratégiai lehetőségek megvizsgálása lesz a feladata. A legvalószínűbb pedig az, hogy a vállalatot eladásra fogják kínálni.

A BlackBerry árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Jó formában van ma az arany és az ezüst is, 2-4 százalékos pluszban jár mindkét instrumentum. Úgy fest, a múlt hét második felében bemutatott ralit folytatják a nemesfémek. Az arany emelkedésében szerepet játszhat, hogy a CFTC adatai szerint az előző héten hatalmas mennyiségű arany short pozíciót zártak. Ilyen dinamikájú pozíció zárásra 13 éve nem volt példa, akkor 1999 szeptemberében 3 hét leforgása alatt 33 százalékot ugrott az arany árfolyama.