Becsapós negyedév a CIG Pannóniánál?

Vágólapra másolva!
Becsapós lehet a CIG Pannónia második negyedéves gyorsjelentése, mely csütörtök reggel fog napvilágot látni. Míg a biztosító jelentősen növelhette eredményét éves és negyedéves alapon, addig a díjbevétel terén kevesebb ok lehet az örömre. Távolabbról szemlélve viszont egyre jobban látszik, hogy a menedzsment által régóta hangoztatott 2014-es profitabilitás elérhető lehet.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel, piacnyitás előtt derül ki, milyen eredményekre volt képes a CIG Pannónia a második negyedévben. A KBC Securities részvényelemzőjének előrejelzése szerint az életbiztosítási üzletágban javulhattak az eredmények, azonban a díjbevételek terén folytatódhatott az elmúlt negyedévekben látott gyenge teljesítmény. A szakember szerint a biztosítási piac még továbbra is gyengélkedik, és a jelenlegi gazdasági körülmények közepette rendkívül nehéz biztosítási termékeket értékesíteni.

Forrás: Origo

Emiatt a díjbevételek negyedéves alapon közel 20 százalékkal, éves alapon pedig közel 14 százalékkal csökkenhettek. Az új szerzésekből származó bevételek az első negyedévhez hasonlóan 475 millió forintot tehettek ki. Ez többek között azt jelzi, hogy a unit-linked termékek piaca továbbra is vergődik, és egyelőre nem tud magához térni.

A korábbi szerződések megújítása terén is visszaesésre lehet számítani, mivel sok szerződés életének harmadik évébe lép, és ilyenkor statisztikailag egyre többen vásárolják vissza életbiztosításukat (vagy épp a díjfizetés szüneteltetését választják). Ez nagy szerepet játszhat abban, hogy a megújítási ráta az előző negyedéves 73,3 százalékról.73,1 százalékra fog csökkenni.

Forrás: Origo

A központi költségek terén viszont nagy sikereket érhetett el a biztosító. A társaságnak sikerülhetett kordában tartani ezeket a költségeket a gyenge piaci viszonyokhoz igazodva, és az idei első negyedévhez hasonlóan a második negyedévben is 500 millió forint alatt maradhattak a központi költségek. A társaság a gyenge iparági környezet miatti nehézségeket a költségek drasztikus visszavágásával próbálja orvosolni.

Forrás: Origo

Összességében a nettó eredmény még mindig mínuszos, de jelentős javulás látható az egy évvel korábbi 1 milliárd forint feletti veszteséghez képest. A folyamatok tehát egybevágnak a menedzsment által várttal, és a szakértő szerint jövőre már profitról fog tudni beszámolni a társaság az egész éves eredmények terén. Az egyre növekvő meglévő szerződések lassan képesek lesznek teljes egészében finanszírozni az új szerzések kapcsán felmerülő költségeket, így a nettó eredmény pluszba fog fordulni.

Az előző negyedévhez képest szintén csökkentette veszteségét a CIG, de de ez inkább a gyenge értékesítés miatt következett be, ezért kevésbé pozitívan értékelhető. Az új szerzések mellett a kapcsolódó költségek is alacsonyak, így a veszteség csökkenése mögött a gyenge biztosítói piaci környezet áll, nem pedig a működésbeli javulás.

CIG Pannónia árfolyama

Forrás: Origo