Vágólapra másolva!
Délután elromlott a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, amit leginkább a Fed eszközvásárlási programjának közelgő leállítása körüli kiújuló félelmek váltottak ki. Az atlantai Fed elnöke szerint a jegybank már az idén dönthet a QE3 program kivezetéséről, ráadásul a chicagói Fed vezetője is a stimulusok megszüntetése mellett szólalt fel tegnap. A hangulat javulását a kedvező európai makroadatok, és a három és fél éve nem látott alacsony amerikai külkereskedelmi hiány sem tudja előidézni. Így az európai és amerikai részvényindexek mínuszban mozognak, és az S&P 500 és a Dow Jones egyre távolodik történelmi csúcsától.Ez nem segít a hazai parkettnek sem, ahol egész nap eladói nyomás uralkodott. A főbb papírok a Magyar Telekom kivételével estek, a leggyengébben az OTP és a Mol teljesített.
Vágólapra másolva!

Megint lepofozták az OTP-t

A nemzetközi piacokon tapasztalható hangulatromlás nem segített a magyar tőzsdén sem, amely már azelőtt is eladói nyomás alatt állt, hogy Európában pirosba borultak a börzék. A BUX végül 1,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést, amivel kissé alulteljesítőnek számított a régióban.

A cseh PX indexet többek között a Bank Pekao 3 százalékos esése rántotta lejjebb, miután a bank vezérigazgatója elmondta, a második félévben csökkenhet a cég profitja. A kamatbevételek és a költségek viszont a jelenlegi szinteken stabilizálódhatnak.

Forrás: Origo

A hazai tőzsdén szinte az összes főbb papír gyengén teljesített, a lenagyobb mínuszt az OTP szenvedte el, mely a múlt hét óta nem bír magához térni. A bankpapír ma további 1,8 százalékot esett, amivel már a 4300 forintos szint alatt található az árfolyama.

OTP árfolyama

Forrás: Origo

Rajta kívül a Mol 1,3 százalékos esése is súlyként nehezedett a BUX-ra, míg a Richter 0,9 százalékot, az Egis pedig 0,8 százalékot esett. Egyedüli kivételként a Magyar Telekom tudott erősödni, mely 0,6 százalékot drágult.

Forrás: Origo

A kisebb társaságokat érintő hírek közül érdemes megemlíteni, hogy lezárult a Shopline részvényeire érkezett kötelező nyilvános vételi ajánlat ajánlati időtartama, aminek eredményeként 23 316 darab részvényre fogadták el a befektetők a korábban meghirdetett 575 forintos ajánlatotot.

A tőzsdéken látható lagymatag kora délutáni kereskedés ellenére a forint váratlanul gyengülni kezdett az euróval szemben, és a 300-as szint felé indult meg az árfolyama. Azóta kissé korrigálni tudott a magyar deviza, és 299-ig tért vissza a jegyzése. A dollár/forint árfolyam 225 alatt, a svájci franké 243-nál mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Csúnyán elszúszott a DAX

Az amerikai indexek esése miatt Európában is borúsabbá vált a hangulat, és az indexek lefordultak az enyhébb pluszokból, és a mínuszokat kezdték halmozni. A DAX már 1,4 százalékot esett, amivel a leggyengébben teljesítő tőzsdemutatónak számít a régióban.

A DAX esésében az egyik legnagyobb szerepet a K+S káliumtermelő részvényeinek 8 százalékos mélyrepülése játsza. A vállalat délután jelentette be, hogy nem tudja teljesíteni a 2013-as eredményére vonatkozó várakozásokat.

A vételi kedv annak ellenére nem tudott tartós maradni Európában, hogy a vártnál kedvezőbb makroadatok láttak napvilágot az eurózónából, és Nagy-Britanniából, melyek a gazdaságok további javulásáról árulkodtak.

Az olasz gazdaság a várt 0,4 százalék helyett csupán 0,2 százalékkal esett vissza negyedéves alapon a második negyedévben, míg a júniusi ipari termelés egy év alatt 2,1 százalékkal csökkent a déli államban az előrejelzett 3,5 százalék helyett. Nagy-Britanniában pedig az ipari termelés 1,1 százalékkal bővült júniusban a várt 0,7 százalék helyett.

A német gyáripari megrendelések júniusi alakulása is kellemes meglepetést okozott, mivel 3,8 százalékkal bővültek májushoz képest. Az elemzők csupán 1 százalékos növekedésre számítottak.

Forrás: Origo

A Credit Agricole részvényei is elgyengültek, már 0,9 százalékos mínuszban forognak, pedig délelőtt még 4 százalék fölötti pluszban is megfordultak. A pénzintézet a vártnál erősebb számokat tett közzé gyorsjelentésében, a cég 696 millió eurós profitot hozott össze a várt 481,6 millió euróval szemben.

Az InterContinental Hotels részvényei viszont tartják jó formájukat, és már 5,6 százalékot drágultak, köszönhetően a hotellánc erős második negyedéves eredményeinek. A vállalat 340 millió eurós profitot ért el az időszak során az egy évvel korábbi 271 millió euró után, ráadásul a menedzsment bejelentette, hogy 350 millió eurót osztanak szét speciális osztalék formájában. A rendes részvényenkénti osztalékot pedig 10 százalékkal, 23 centre emelik.

Az HSBC részvényei 1,1 százalékot estek Londonban, miután a Deutsche Bank vételről semlegesre minősítette le a papírokat. A bank csalódást okozott második negyedéves gyorsjelentésével, erre reagálva léphetett a német pénzintézet.

A Pirelli is elszomorította a befektetőit, mivel a társaság szerint a gyengébb európai makrogazdasági környezet miatt a vártnál rosszabbak lehetnek a teljes üzleti év eredményei. Bár a cég gyorsjelentése alapvetően nem vétette el a várakozásokat, a befektetők inkább a prognózisok visszavágására reagáltak. Emiatt közel 5 százalékot zuhant a papír árfolyama.

Csak a szokásos "para"

Amerikában a negatív tartományban mozognak a részvényindexek, melyek így egyre távolabb kerülnek csúcsaiktól. Az S&P 500 már 0,7 százalékot, a Dow Jones 0,7 százalékot, a Nasdaq pedig 0,8 százalékot veszített értékéből. Az S&P 500 ezzel a lélektani 1700 pontos szint alá került. Nagy pánik viszont nincs a piacon, vélhetően az elmúlt napok ralija után kisebb profitrealizálás kezdődött a befektetők körében.

A korrekciót a dallasi Fed elnökének tegnap esti nyilatkozata is kiválthatta, aki elmondta, hogy az amerikai jegybank közelebb került az eszközvásárlási programjának leállításához a júliusi munkaerőpiaci adatok után. A munkanélküliségi ráta 7,4 százalékra esett júliusban, ami teret adhat a Fednek a QE3 program fokozatos kivezetésére. Richard Fisher jelezte, ha tehetné, már most leállítaná a programot. Ráadásul az atlantai Fed elnöke is ezt a gondolatmenetet folytatta, mivel a jegybankár szerint a QE3 kivezetéséről a Fed következő három nyíltpiaci bizottsági ülésének bármelyikén dönthetnek.

A vételi kedvet nem tudja meghozni az sem, hogy 34,2 milliárd dollár lett júniusban az USA kereskedelmi mérlegének hiánya, ami nem csak az előző havi 45 milliárd dollártól, hanem az elemzői várakozásban szereplő 43,5 milliárd dolláros deficittől is elmarad. Ilyen alacsony hiány utoljára 2009-ben mutatkozott az USA-ban.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül esnek, a technológiai papírokat az IBM 2,3 százalékos esése is fékezi, miután a Credit Suisse elemzője semlegesről alulteljesítőre minősítette le a cég részvényeit.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon is folytatódott, melynek során az Archer Daniels Midland a várakozásokkal megegyező eredményeket tett közzé árbevétel soron. A cég 22,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, a 46 centes egy részvényre jutó profit viszont felülteljesítette a 43 centes EPS-re vonatkozó várakozásokat. Az eredmények ellenére 1 százalékos mínuszban forog a részvény.

Közel 5 százalékot drágultak a Washington Post részvényei annak köszönhetően, hogy 250 millió dollárért megvásárolja a neves társaságot az Amazon alapítója, Jeff Bezos. A felvásárlásnak van egy másik nagy nyertese is, Warren Buffett személyében, aki gigászi pénzeket keresett a Washington Post legnagyobb befektetőjeként.

Ma érdemes lesz még figyelni a chicagói Fed elnökének esti beszédére, ahol az eszközvásárlási programokkal kapcsolatos információkat fog közölni a jegybankár. Ezen túl piaczárás után teszi közzé gyorsjelentését a Walt Disney, a Twenty-First Century Fox, és az EOG Resources is.