Vágólapra másolva!
Lagymatag kereskedés zajlott ma az európai tőzsdéken, ahol nem mutattak nagyobb mozgást a főbb részvényindexek. Az eurózónából érkező vártnál kedvezőbb beszerzési menedzserindexek nem tudtak lökést adni a tőzsdemutatóknak, melyek az eurózóna gazdaságának további javulásáról árulkodtak. Az amerikai tőzsdékre szintén a lecsorgás a jellemző, ahol a remek szolgáltatószektorbeli makroadat sem hozta meg eddig a vételi kedvet. Itthon a BUX enyhe mínuszban zárt az OTP gyengélkedése miatt. A bankpapír ugyanis folytatta az elmúlt héten látott esését, és egyedüliként a blue-chipek közül nem tudott erősödni.
Vágólapra másolva!

Lemaradt az OTP

Zárásra sem tudott kikecmeregni a negatív tartományból a magyar részvényindex, mely végül 0,1 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést az egész napos lecsorgás után. A BUX ezzel sereghajtónak számított a régióban, a lemaradása azonban minimális volt.

A szomszédos piacokon szintén a pénteki záróértékek közelében zártak a részvényindexek, az osztrák ATX-et a Raiffeisen 0,5 százalékos esése fékezte. A bank vezérigazgatója a Financial Timesnak adott nyilatkozatában jelezte, a cég növekedési terveinek megnyirbálását tervezi a kelet-közép-európai régióban.

Forrás: Origo

A BUX-ot leginkább az OTP esése tartotta mínuszban, a bankpapír délután újra gyengélkedni kezdett, és 1,1 százalékot veszített ma értékéből. A bankpapír a múlt héten is nagyobb esést szenvedett el, amiben a bankot érintő kedvezőtlen hírek (Csányi Sándor részvényeladásai, a devizahiteles mentőcsomag körüli bizonytalanság) játszhattak szerepet.

OTP árfolyama

Forrás: Origo

A többi főbb papír közül a Mol és a Richter egyaránt 0,2 százalékot erősödött. Mindkét papírt zárásra húzták fel, és a Richter kezdeti gyengülésében az játszhatott szerepet, hogy a Jefferies visszavágta a gyógyszercég papírjaira vonatkozó célárát az Egishez hasonlóan.

A Magyar Telekom jól teljesített, és 1 százalékos emelkedés után tovább távolodott történelmi mélypontjától. A nap nyertesének az Egis számított, mely 1,8 százalékot erősödött. Az Egis drágulását az okozhatta, hogy jó hírek érkeztek a partnerétől, a Celltriontól. A külföldi társaság Amerikában is beadta a Remsima névre keresztelt készítmény klinikai tesztjei iránti kérelmet.Ezzel jó úton halad a készítmény bevezetése felé a társaság, melyek értékesítése az Egis számára is kedvező lehet.

Forrás: Origo

A forint gyengülni kezdett délután, és a 299-es szintig szaladt fel az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése már 225,6-nál, a svájci franké 242,3-nál mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Eurómilliárdos üzletet javasolnak az Airbusnak

Álmosan zajlott a kereskedés az európai tőzsdéken, ahol a főbb részvényindexek közül néhány elvesztette előnyét, és mínuszba fordult le délután. A veszteségek azonban nem voltak jelentősek, a mutatók pénteki záróértékeik közelében mocorogtak. Az indexeknek nem tudtak nagyobb lökést adni a vártnál kedvezőbb szolgáltatószektorbeli beszerzési menedzserindexek (PMI).

Az eurózónában másfél éves csúcsra, 49,8 pontra emelkedett a PMI értéke júliusban, holott a szakértők stagnálásra számítottak a júniusi 49,6 pont után. A mutató egyre jobban közelít a szektor zsugorodásának/növekedésének határát jelentő 50 ponthoz, ami az eurózóna gazdaságának óvatos javulását mutatja.

Franciaországban 48,3 pontról 48,6 pontra ugrott a szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex, szintén a várt stagnálás helyett. Németországban viszont a vártnál alacsonyabb volt a bővülés, mivel a mutató 51,3 pontos értéke elmaradt a várt 52,5 ponttól, ami viszont a szektor további növekedéséről árulkodik.

Nagy-Britanniában 2006 decembere óta nem látott magasságokba emelkedett a szolgáltatóipari PMI értéke, mely a júniusi 56,9 pontról 60,2 pontra ugrott. Ez jelentősen meglepte a piacot, mivel a szakértők csupán 57,4 pontra számítottak.

Forrás: Origo

A gyorsjelentési szezon is folytatódott ma, melynek során az HSBC a vártnál gyengébb számokkal rukkolt elő. A brit bank 34,37 milliárd dolláros bevételt ért el a második negyedévben a várt 34,8 milliárd dollár helyett, ami miatt a cég 14,07 milliárd dolláros profitja is alulteljesítette a várakozásokat. A bejelentésekre 4,7 százalékos eséssel reagáltak az HSBC részvényei.

Feldarabolná a kormányzásra készülő norvég ellenzék az Európa legnagyobb részvénybefektetőjének számító állami nyugdíjalapot, mert szeretne még több hozamot kicsikarni az egyébként nem is olyan rosszul teljesítő hatalmas pénztömegből.

A Dassault Aviation társaságban meglévő, 4 milliárd euróra értékelt részesedésének eladását javasolja az Airbus Groupnak (a korábbi EADS-nak) a francia cég egyik tulajdonosa, a TCI. Az AIrbus gépek gyártójának részvényei kisebb mínusszal reagáltak a hírekre, amivel a nyugat-európai piacokhoz hasonlóan teljesítenek.

Iránykeresés Amerikában

Az európai tőzsdéken látható pangás következtében Amerikában lecsorgással kezdődött a kereskedés. A részvényindexek enyhe mínuszban mozognak, amivel kissé távolodnak történelmi csúcsaiktól. Pénteken az S&P 500 és a Dow Jones is soha nem látott szinten fejezte be a kereskedést, míg a Nasdaq 13 éves csúcsot ütött.

Forrás: Origo

A befektetők vételi kedvét egyelőre nem tudta meghozni, hogy az ISM szolgáltató szektorbeli kompozit index júniusi értéke a várt 53 pont helyett 56 pontra ugrott. Ez a szektor vártnál nagyobb mértékű bővüléséről árulkodik.

Az S&P 500 szektorai szintén az előző záróértékük közelében ingadoznak. A technológiai papírokat többek között a Qualcomm 1,5 százalékos esése húzza lejjebb, miután a févezetőgyártó papírjait felülsúlyozásról semlegesre minősítette le a Piper Jaffray.

Forrás: Origo

A Marex Spectron brókercég veheti meg a JP Morgan londoni fémraktárait a Times of London beszámolója szerint. Egyelőre azonban még nem derült ki, mennyit is kaphat a raktárakért a JP Morgan.